Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dader aanslag had niet gedronken

1 mei 09

De dader van de aanslag op Koninginnedag is overleden aan hersenletsel. Hij had geen alcohol in zijn bloed. Wel zijn er sporen van cannabis gevonden, maar die kunnen tot een paar weken na gebruik nog te zien zijn.


Dat is de uitkomst van de sectie die gisteravond verricht is op het lichaam van de man. Het lichaam is inmiddels vrijgegeven aan de familie.

'Wraak'

De Nationale Recherche is hard bezig te achterhalen wat het motief was voor de aanslag en hoe de man precies te werk is gegaan. In de Telegraaf vertellen bekenden dat de 38-jarige Karst T. wraak zou hebben willen nemen op de beveiligingswereld. Volgens de bekenden was T. een aardige, intelligente en keurige man. Zijn werkloosheid zou hem tot wanhoop hebben gedreven. T. werd dit jaar ontslagen als beveiliger.

Opzet
Justitie denkt dat de man, de 38-jarige Karst T. uit Huissen, zijn actie bewust heeft gepland en dat het geen terroristische actie was. Toen hij nog in het wrak van zijn auto zat, kon hij nog wel praten en heeft hij aangegeven dat zijn actie tegen de koninklijke familie gericht was, aldus justitie. De man zou niet eerder met politie en justitie in aanraking zijn geweest en heeft waarschijnlijk alleen gehandeld.

Auto
T. reed op Koninginnedag met zijn auto in op het publiek. Hierbij doodde hij zes mensen. Zelf overleed T. donderdagnacht in het ziekenhuis. Acht gewonden liggen nog in het ziekenhuis. De open bus met de koninklijke familie reed in de Loolaan. Op het moment dat de bus de hoek omdraaide, kwam er een personenauto aanstuiven. Een ooggetuige: "Ik zag een auto gaan schuiven, er viel iemand uit de auto." Uit de tv-beelden blijkt dat de auto al zwaar beschadigd door de afzetting heenreed en met hoge snelheid op een momument botste. Mensen probeerden zich nog uit de voeten te maken.

Koningin
Koningin Beatrix heeft donderdag haar medeleven betuigd aan de slachtoffers en verwanten van het ongeval. Beatrix zegt, mede namens de andere leden van de koninklijke familie, zeer geschokt te zijn door de gebeurtenissen. Ook premier Jan Peter Balkenende is "diep geschokt" door "de afschuwelijke gebeurtenis" in Apeldoorn.

Ziekenbezoek
Koningin Beatrix, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven, prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben zaterdag gewonden van de aanslag bezocht in diverse ziekenhuizen. Ze spraken ook met familieleden.

Condoleance
Op internet is een condoleanceregister geopend voor de slachtoffers van het incident in Apeldoorn. Op www.condoleanceregister.com kunnen mensen uiting geven aan hun gevoelens over het bizarre ongeval.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief