Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Extra maatregelen bij dodenherdenking

4 mei 09

Vanwege de aanslag op de koninklijke familie op Koninginnedag in Apeldoorn zijn er in Amsterdam extra veiligheidsmaatregelen genomen bij de dodenherdenking.


Minder plek
Op de Dam waar de Nationale Herdenking plaatsvindt, is minder plek dan voorgaande jaren."We willen heel graag het open karakter behouden", laat een woordvoerder van burgemeester Job Cohen weten. "Desondanks is het zo dat we door de extra veiligheidsmaatregelen die we treffen, minder plek hebben op de Dam dan normaal"

Bij de dodenherdenking zijn koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig. De gemeente Amsterdam vermoedt dat, mede door de gebeurtenissen op Koninginnedag, extra veel mensen naar Amsterdam willen komen voor de herdenking. Hoeveel plekken er minder zijn op de Dam is niet bekend. Volgens de woordvoerder is er in de directe omgeving van het plein wel voldoende plaats.

Noodverordening
De burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, heeft voor vanmiddag en -avond een noodverordening afgekondigd voor het gebied rond de Dam. Dit houdt in dat de politie er extra bevoegdheden heeft en dat er extra regels gelden. Hiermee wil Cohen de veiligheid waarborgen van de leden van het Koninklijk Huis en van andere aanwezigen tijdens de dodenherdenking.

De noodverordening houdt onder meer in dat de politie mensen mag fouilleren als zij daar aanleiding toe ziet. Ook is het verboden om op balkons of daken te zijn, die direct uitzicht hebben op het monument op de Dam.

Bevrijdingsdag
De koningin is dinsdag ook in Amsterdam tijdens het afsluitend concert van de viering van de bevrijding op de Amstel. Ook voor die dag zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen. De organisaties van de dertien Bevrijdingsfestivals hebben besloten hun programmering niet aan te passen. Wel zal er in openingstoespraken aandacht worden besteed aan de aanslag in Apeldoorn en zullen de tragische gebeurtenissen een rol spelen in debatten die op de festivalterreinen worden gevoerd.

Apeldoorn
De 38-jarige Karst T. reed op Koninginnedag met zijn auto in op het publiek. Hij had het gemunt op de open bus van de koninklijke familie die op dat moment in de Loolaan reed. Hierbij doodde hij zes mensen. Zelf overleed T. donderdagnacht in het ziekenhuis.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief