Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Paul Gauguin sneed oor Van Gogh af'

5 mei 09

Niet Vincent van Gogh sneed zijn oor af, maar collega-schilder Paul Gauguin heeft dat gedaan. Dat zeggen twee Duitse kunstwetenschappers.


Ruzie
Volgens een artikel in de The Daily Telegraph hebben de wetenschappers bewijzen gevonden voor hun theorie. Van Gogh en Gauguin hebben het voorval geheim gehouden, om hun moverende redenen. Van Gogh ging de geschiedenis in als briljant, maar getroebleerd. Een aanwijzing daarvoor was dat Van Gogh zijn eigen oor zou hebben afgesneden. De wetenschappers zeggen nu dat beide schilders op 23 december 1888 ruzie kregen, waarbij Gauguin met een zwaard het oor afhakte.

Zelfmoord
De twee mannen zouden hebben afgesproken de ware oorzaak geheim te houden. Gauguin om vervolging te voorkomen en Van Gogh om de vriendschap niet te verliezen. Het incident was volgens de onderzoekers aanleiding voor Vincent om twee jaar later zelfmoord te plegen, niet zijn veronderstelde psychische verwardheid. De Duitsers noemen hun theorie "logisch". Ze zou bovendien Vincents laatste brief aan Gauguin verklaren: "Jij bent stil, ik zal het ook zijn."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief