Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Witte Huis past paradijzenlijstje aan

6 mei 09

Amsterdam

De door het Witte Huis dinsdag gepubliceerde lijst van belastingparadijzen, waarin Nederland in de top-3 stond, is aangepast.

Het 'misverstand' is de wereld uit geholpen na contact met het Witte Huis door de Nederlandse ambassade in Washington.

Top-3
Samen met Bermuda en Ierland zou Nederland de top drie vormen van landen waar Amerikaanse bedrijven hun winsten naartoe sluizen, omdat ze in deze landen minder belasting betalen. Eenderde van de winsten die Amerikaanse bedrijven in het buitenland maken, wordt gerapporteerd uit Bermuda, Nederland en Ierland, schrijft de Amerikaanse president Obama in een notitie. Obama wil een einde maken aan de 'legale belastingontduiking' door Amerikaanse bedrijven

Misverstand
Het Witte Huis heeft de ambassade laten weten dat Nederland niet in het rijtje thuishoort en ook niet behoort tot de categorie landen met lage belastingen. De bewuste tekst wordt aangepast, aldus een woordvoeder van staatssecretaris van Financiën Kees Jan de Jager. "De staatssecretaris is blij dat het misverstand de wereld uit is."

Verbaasd
De bewindslieden op Financiën reageerden gisteren verbaasd. Minister Bos: "ik ben hier niet blij mee. Het beeld dat dit oproept, is volstrekt onterecht. Wij gaan niets veranderen aan onze wetgeving naar aanleiding van dit lijstje."

Totaalplaatje
Nederland zou genoemd zijn vanwege het grote aantal Amerikaanse bedrijven dat hier is gevestigd. Minister Wouter Bos is er niet blij mee: "Die komen hier niet alleen voor fiscale voordelen, maar voor het totaalplaatje: de goede verbindingen van Schiphol, de talenkennis en het hoge opleidingsniveau van de Nederlanders en omdat de belastingdienst tevoren afspraken maakt met de bedrijven."

Staatssecretaris De Jager zei te begrijpen dat de VS wil proberen de belastingdruk voor Amerikaanse bedrijven te verhogen, omdat die grote bedrijven daar nu erg weinig belasting betalen.

Obama heeft eerste stappen gezet om kapitaalvlucht van vermogende Amerikanen naar belastingparadijzen tegen te gaan en om te voorkomen dat grote Amerikaanse ondernemingen hun winsten stallen in landen waar dat fiscaal het voordeligst is.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief