Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marco van Basten stapt op als coach bij Ajax

6 mei 09

Slechte resultaten en 'niet de capaciteiten om Ajax op het gewenste niveau te krijgen'. Dat was reden voor Ajax-coach Marco van Basten om op te stappen.


Juiste man
Van Basten vond zichzelf niet meer de juiste man om Ajax naar een hoger plan te tillen, zo stelde hij woensdag tijdens een persconferentie. "Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik in staat zou zijn de problemen op te lossen. Naar mezelf toe kreeg ik daarop geen bevestigend antwoord. Vandaar deze beslissing."

Wisselvallig
Van Basten: "Als ik het gevoel zou hebben dat er veel rek in deze spelersgroep zou zitten, had dat vertrouwen gegeven. Maar de nederlaag bij Sparta is hard aangekomen. Als ik het over een langere periode bekijk, is Ajax veel te wisselvallig. Ik heb daar geen verandering in kunnen aanbrengen."

Stil in kleedkamer
Aanvoerder Thomas Vermaelen vertelde in een interview met NOS Radio 1 dat het 'stil was in de kleedkamer' nadat Marco van Basten zijn ontslag aan de spelers bekend had gemaakt. Volgens hem hadden de spelers het besluit niet zien aankomen, ook niet na de 4-0 nederlaag van Ajax tegen Sparta waarbij de club de kans op een ticket voor de voorronde van de Champions League verspeelde.

Maar dat pakte anders uit.  "Van Basten zei ons dat hij zijn doelstelling niet had gehaald (...) Hij heeft in de spiegel gekeken. Dat moeten wij als spelersgroep ook doen (...). We waren liever doorgegaan, een proces opbouwen. Dit besluit komt ons als spelers niet ten goede en de club ook niet." Aldus Vermaelen.

Respect
Ajax-directeur Rik van den Boog respecteert het besluit van Van Basten. "Marco heeft voor zichzelf besloten dat hij, ook al geeft hij alles, voor volgend seizoen geen verbetering ziet. Dat besluit moeten we respecteren", aldus Van den Boog.

Van Basten begon in juli 2008 als coach van Ajax. Hij had getekend voor vier jaar, maar stapt nu voortijdig op.


 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief