Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

75 miljard dollar extra nodig voor banken VS

7 mei 09

Citygroup

Tien Amerikaanse banken hebben nog eens 75 miljard dollar extra nodig om goed voorbereid te zijn op een verdere achteruitgang van de economie. Dat blijkt uit de "stresstest", die door de Amerikaanse centrale bank bij de 19 grootste banken is uitgevoerd.

Op zoek
Bij de zogeheten stresstest wordt in een computerprogramma gesimuleerd wat er met met de banken gebeurt als de economie verder verslechtert. Tien banken zijn zwak, maar geen enkele bank is er zo erg aan toe dat hij te zwak is om te overleven. De Bank of America heeft het meeste geld nodig. Het gaat om 33,9 miljard dollar. Wells Fargo komt nu nog 13,7 miljard tekort en Citigroup 5,5 miljard. Het bedrag is kleiner dan sommige analisten hadden geschat. De betrokken banken moeten zelf op zoek naar financiers. Als dat niet lukt, wil de centrale bank bijspringen.

Overheidsgeld
Beurshandelaren hebben vol spanning uitgekeken naar de uitslagen van de test. De Amerikaanse minister Geithner van Financiën zei enkele weken geleden al dat het ‘overgrote meerderheid’ van de banken gezond genoeg was om nieuwe economische tegenslag aan te kunnen. De beurskoersen veerden destijds op na deze optimistische woorden.

Renteverlaging
De Bank of England (BoE) heeft vanmiddag bekend gemaakt de rente niet te zullen verlagen. De Europese Centrale Bank (ECB) maakte bekend de rente in de eurozone wel met een kwart procentpunt te verlagen tot 1 procent.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief