Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onduidelijkheid over doden in Afghanistan

8 mei 09

(Foto: Lynsey Addario)

Inwoners van twee dorpen in Afghanistan hebben 147 doden geteld na de Amerikaanse bombardementen van afgelopen maandag en dinsdag.


Slachtoffers
Volgens vicegouverneur Yunus Rasooli van de provincie Farah hebben inwoners van het dorp Geraani een lijst opgesteld met de namen van negentig slachtoffers. Dorpelingen uit het naburige Ganj Abad telden 57 doden.

Menselijk schild
Het Amerikaanse leger noemde de aantallen eerst nog "zwaar overtrokken". De Taliban zou Afghaanse burgers gebruiken als menselijk schild zei de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates. "Het uitbuiten van burgerslachtoffers en vaak het veroorzaken van burgerslachtoffers" zijn volgens Gates een "essentieel onderdeel" van de tactiek van de opstandelingen. Hij beschuldigde de Taliban ervan doden onder de bevolking uit te lokken door zich tussen de burgers te verschuilen. Daarmee proberen de extremisten de bevolking op te zetten tegen de Afghaanse regering en de Amerikaanse militairen, aldus Gates.Strijders
Het Amerikaanse leger doet onderzoek naar de doden en maakt vandaag de eerste resultaten bekend. Een anonieme overheidsfunctionaris van Amerika bevestigt dat 'op zijn minst enkele' burgers zijn gedood. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen kwamen in actie nadat Afghaanse troepen maandagavond in een hinderlaag waren gelokt door de Taliban.

Excuses
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei de burgerdoden te betreuren en dat Amerika hard werkt aan het vermijden van 'verlies van onschuldig leven'. 

Protest
Honderden burgers protesteerden gisteren in Farah tegen de Afghaanse regering en aanvallen van de coalitiemacht. Het groeiende aantal burgers dat om het leven komt bij Amerikaanse luchtaanvallen versterkt het verzet in Afghanistan tegen de aanwezigheid van buitenlandse militairen in het land.

NOVA-verslaggever Tom Kleijn is net terug uit het gebied. Hij is vanavond te gast en vertelt over zijn ervaringen. 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief