Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Emotionele herdenking in Apeldoornse schouwburg

8 mei 09

"Nederland is in zijn ziel geraakt", zei minister-president Jan Peter Balkenende vrijdagavond tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de aanslag in Apeldoorn.


Tranen
De toespraken van de premier, de burgemeester van Apeldoorn en de dochter van een van de slachtoffers raakten de 1200 toehoorders in theater Orpheus diep. Bij velen liepen de tranen over de wangen. Ook prinses Máxima moest een traantje wegpinken toen ze luisterde naar de indrukwekkende speech van de dochter.

Koninklijke familie
In de schouwburg waren nabestaanden, slachtoffers en hulpverleners bijeengekomen. Ook leden van de koninklijke familie waren uitgenodigd. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Margiet en Pieter van Vollenhoven herdachten de slachtoffers. Voor het begin van het officiële programma spraken zij nog apart met nabestaanden en slachtoffers van de aanslag.

Toespraken
Zes lange witte kaarsen op het sober ingerichte podium van theater Orpheus in Apeldoorn brandden voor de omgekomen slachtoffers van de aanslag. Burgemeester Fred de Graaf sprak aan het begin van de bijeenkomst hun namen uit. De toespraken werden afgewisseld met muziek van onder meer het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee en sopraan Tania Kross. Een 46-jarige vrouw uit Moergestel bezweek vrijdagavond laat aan de verwondingen. Darmee komt het aantal slachtoffers van Karst T. op zeven. Door de aanslag kwam ook de dader zelf om het leven.

Lof
De sprekers bedankten allemaal nadrukkelijk de hulpverleners en de mensen die na de aanslag spontaan te hulp schoten. Ook spraken zij hun lof uit over de koningin en haar familie, omdat zij na de aanslag zo nadrukkelijk hun medeleven toonden. De koningin was te zien in een toespraak op televisie, en leden van de koninklijke familie bezochten later slachtoffers in ziekenhuizen.

Kracht
Tv-presentatrice en theologe Jacobine Geel presenteerde de avond. "Te hopen is dat wat blijft de kracht is van verbondenheid, vastberadenheid en saamhorigheid die hier vanavond zo voelbaar werd. En dat deze kracht sterk genoeg is om ons ook na vanavond te dragen."

Bloemenzee
Alle gasten werden met bussen vanaf Paleis het Loo naar het theater gebracht. De route voerde langs de Naald, de plek waar de aanslag plaatshad. Een grote bloemenzee met kaarsen en rouwbriefjes herinnert aan het drama. Langs de weg stonden mensen die voor de koningin applaudisseerden.

Naar boven

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief