Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie slaat homoparade Moskou neer

16 mei 09

De Russische oproerpolitie heeft in Moskou een homoparade opgebroken, voorafgaand aan de finale van het Eurovisiesongfestival. De betoging was verboden door de autoriteiten, maar demonstranten gingen toch de straat op.


Schijnwerpers
De politie had van tevoren al gezegd dat er zou worden ingegrepen. Demonstraties door homo's in Moskou werden al eerder hardhandig uiteen geslagen. De organisatie hoopte dat de autoriteiten een gay pride parade nu oogluikend zou toestaan, omdat de stad vanwege het Songfestival in de schijnwerpers staat.

Gordon
Om de demonstratie was deze week veel te doen. Als de Toppers namens Nederland de finale van het songfestival hadden gehaald, zou Gordon zich terugtrekken als de Russische politie geweld zou gebruiken. Gordon had eerder aangegeven in de demonstratie mee te willen lopen, maar kwam daar later op terug omdat de organisatie zijn veiligheid niet kon garanderen.

Gay Krant
Volgens een woordvoerder van de Russische politie zijn bij de betoging ongeveer veertig mensen gearresteerd. Een van de arrestanten zou een Nederlandse journalist van de Gay Krant zijn. En vermoedelijk is ook de Britse homorechtenactivist Peter Tachell gearresteerd.

Boycot
Het COC in Nederland zegt in reactie op het ingrijpen dat mensen het songfestival in Moskou vanavond zouden moeten boycotten. ‘Als je enigszins betrokken bent met burgerrechten en met de rechten van homo's, dan heb je je buik wel vol van Moskou’, zei een woordvoerder namens COC-voorzitter Wouter Neerings.

Stem ook op de poll en bekijk een portret van Boris Dittrich na het verschijnen van zijn boek: 'Elke liefde telt'


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief