Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Schadeclaim na Bolderkar-zaak

19 mei 09

Eén van de slachtoffers van de geruchtmakende Bolderkar-incest-affaire begint een bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat. De nu 25-jarige Elise Watts wil excuses en een schadevergoeding voor het leed dat haar is aangedaan.

Poppen
In totaal veertien kinderen die naar het medisch kinderdagverblijf De Bolderkar in Vlaardingen gingen, werden eind jaren tachtig uit huis gehaald. De Bolderkar zette de vaders van de kinderen in het beklaagdenbankje op basis van de zogenoemde poppenmethode. Maar de orthopedagoog die onderzoek deed, bleek niet bevoegd om diagnoses te stellen.Erkenning
Volgens haar advocaat Dirk Vermaat is Watts getraumatiseerd door de gebeurtenissen. Watts was drie jaar toen ze bij haar vader werd weggehaald. Het gaat Elise Watts vooral om erkenning. Ze wil een schadevergoeding van de Nederlandse staat én het medisch kinderdagverblijf De Bolderkar in Vlaardingen.

Vrijspraak
Haar advocaat zou het goed vinden als het niet tot een rechtszaak komt, "maar dat de Staat zegt: we zaten fout, we gaan schikken.'' Vermaat vertegenwoordigde de vader van Watts, die incest had bekend. Dat deed hij om zo snel mogelijk psychische hulp te kunnen krijgen, verklaarde hij destijds. Bovendien zou de politie hem hebben verteld dat hij minder straf zou krijgen als hij bekende.

De rechtbank sprak de vader in 1989 vrij. De zaak tegen dertien andere vaders werd geseponeerd. De nu 25-jarige Elise Watts vertelt haar verhaal in een documentaire van de Rotterdamse documentairemaker Rob van Olm die donderdag wordt uitgezonden door RTV Rijnmond.

In NOVA vanavond een gesprek met Elise Watts en haar advocaat Dirk Vermaat.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief