Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Justitie gaat Wilders definitief vervolgen

20 mei 09

Geert Wilders

Het Openbaar Ministerie zal politicus Geert Wilders definitief vervolgen voor het aanzetten tot discriminatie en haat.

Eerder had zijn advocaat Bram Moszkowicz getracht de strafzaak te voorkomen, maar dat heeft geen gehoor gevonden bij de procureur-generaal van de Hoge Raad.

Geen buitengewone beroepsprocedure
De adviseur van het hoogste rechtscollege heeft besloten dat de zaak van de PVV-leider niet in aanmerking komt voor een buitengewone beroepsprocedure. Daarmee vervalt de laatste uitweg voor Wilders om zich te verzetten tegen de strafzaak. De vervolging van het Tweede Kamerlid gaat definitief door.

"Politiek proces"
Geert Wilders noemt het een politiek proces. "De vrijheid van meningsuiting dreigt in Nederland te worden geslachtofferd op het altaar van de islam", stelde hij. Wilders noemt dit diep triest en kondigde aan dat hij keihard zal knokken tegen de aantijgingen. "De vrijheid van meningsuiting is voor mij heilig en ik zie dat die wordt ingeperkt. Ik zal vechten om die vrijheid terug te krijgen."

Volgens minister Hirsch Ballin van Justitie is er geenszins sprake van een politiek proces. "Politieke processen hebben we niet in Nederland." Hirsch ballin begrijpt niet waar Wilders zijn beschuldiging op baseert. Hij wees op de onafhankelijke rechtspraak in Nederland.

Anti-islamitisch
Januari dit jaar stelde het Gerechtshof in Amsterdam dat het Openbaar Ministerie (OM) PVV-leider Wilders toch moet vervolgen voor anti-islamitische uitspraken die hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Eerder had het OM aangegeven niks strafbaars te zien in de uitspraken van Wilders in een column in de Volkskrant en in de film Fitna.

Aangifte
Diverse personen en organisaties, waaronder advocaat Spong en de organisatie Nederland Bekent Kleur, hadden aangifte gedaan tegen de PVV-politicus wegens discriminatie en aanzetten tot haat. Na de uitspraak van het Openbaar Ministerie om Wilders niet te vervolgen, stapten zij naar het Hof. Vorig jaar maakte advocaat Spong in NOVA College Tour bekend dat hij namens ongeveer dertig studenten van de Universiteit van Amsterdam een strafzaak tegen Geert Wilders gaat beginnen.

Beroep
Moszkowicz tekende beroep aan tegen het voornemen Wilders te vervolgen. Hij vindt dat de 'gewone' rechter niet bevoegd is de zaak te behandelen, omdat de uitspraken van het Tweede Kamerlid mogelijk als ambtsmisdrijven te zien zijn. Ook heeft het hof in Amsterdam volgens de advocaat voor zijn beurt gesproken door de uitspraken al min of meer als strafbaar aan te merken. Wilders zou daardoor geen onpartijdige rechter meer kunnen treffen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief