Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kroongetuige La Serpe getuigt voorlopig niet

25 mei 09

Kroongetuige in het liquidatieproces Peter la Serpe en het Team Getuigenbescherming (TGB) van justitie zijn er nog steeds niet uit: La Serpe las vandaag een verklaring aan de rechtbank voor waarin hij zijn weigering om nog verder te getuigen toelicht.

Sleutelrol
Peter La Serpe speelt een sleutelrol in de strijd van justitie tegen de georganiseerde misdaad. Zonder hem zou er niet genoeg bewijs zijn in het grote liquidatieproces. Daarom sloot justitie een deal - halvering van de strafeis - met kroongetuige Giuseppe 'Peter' la S. Hij heeft verklaringen afgelegd over acht liquidaties, waarbij in totaal elf doden zijn gevallen. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf zou La Serpe verdwijnen in het getuigenbeschermingsprogramma.

Onvoldoende garanties
Maar La Serpe is allerminst gerust op het getuigenbeschermingsprogramma dat justitie hem aanbied: "Het TGB zet mij een pistool op het hoofd door mij mijn veiligheid te ontzeggen". Hij vindt dat de overheid, in casu het TGB, volstrekt onvoldoende garanties geeft voor de veiligheid van zijn familie. Ook zijn eigen veiligheid, zeker die in de toekomst, mist iedere waarborg: "Zolang dit niet is geregeld, zal er nul verklaring over mijn lippen komen." La Serpe bereidt met zijn advocaten een civiele procedure tegen de Staat voor.

Openbaar Ministerie
La Serpe wil dat de rechtbank het Openbaar Ministerie (OM) aanspreekt "op zijn verantwoordelijkheid" door het op te dragen voor een oplossing te zorgen. La Serpe voelt zich "gegijzeld door de situatie" waarin hij verkeert.

Het OM blijft bij het standpunt dat La Serpe gewoon moet blijven verklaren. Problemen rond zijn bescherming als getuige moeten niet in het strafproces besproken worden, ook al omdat dit een volstrekt geheim traject is. De rechtbank drong er bij het OM op aan over een oplossing na te denken, omdat de problemen het proces nogal verlammen.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief