Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Artiesten voelen crisis in de portemonnee

26 mei 09

Ook grote namen in de Nederlandse artiestenwereld gaan de crisis dit jaar voelen in hun portemonnee. Ze ontvangen dit jaar totaal bijna 13 miljoen euro minder van muziekauteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.


Verliezen
De organisatie heeft fors verloren op beursbeleggingen en moet dit compenseren. Totaal ontving Buma/Stemra volgens het Financieel Dagblad vorig jaar 140 miljoen euro aan auteursrechten via radio en tv-stations, opslagen voor het gebruik van CD's en de verkoop van CD's, en vergoedingen van winkels en bedrijven als de radio aanstaat en er naar muziek wordt geluisterd. Van het totaal geinde bedrag werd 10.4% ingehouden om beleggingsverliezen te compenseren. In 2007 was dit nog 1,2%.

Dat blijkt uit het financiële jaarverslag van Buma/Stemra. Componisten en tekstschrijvers zijn voor een belangrijk deel in hun inkomsten afhankelijk van de geïnde auteursrechten.

Veertien miljoen
De afgelopen jaren waren de beleggingen van Buma/Stemra wel lucreatief. Met de inkomsten van de beleggingen betaalde de organisatie de afgelopen jaren bijna volledig haar exploitatiekosten van 12 miljoen euro. Dit jaar verloor Buma/Stemra 14 miljoen euro met beleggingen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief