Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Maximaal salaris voor bestuurders in zorg

27 mei 09

Bestuurders in de gezondheidszorg mogen maximaal 190.000 euro per jaar gaan verdienen. Alleen degenen die een organisatie leiden die marktgericht werkt, zouden meer kunnen verdienen, tot maximaal 245.000 euro.

Dat is afgesproken in een beloningscode tussen de zorgbestuurders en de verenigingen van toezichthouders in zorginstellingen.

Maximum
Voor het maximum van 245.000 euro komen alleen de bestuurders van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam in aanmerking, aldus directeur Jan Aghina van de Vereniging van de Bestuurders in de Gezondheidszorg (NVZD). "Uitgaande van 1018 bestuurders in Nederland, komen potentieel 126 bestuurders boven de Balkenendenorm 2010", aldus Aghina.

Balkenende-norm
Ruim 200 bestuurders in de zorg verdienen nu meer dan de Balkenende-norm van circa 170.000 euro.

Interim-bestuurders
In de code zijn ook afspraken gemaakt over de beloning voor interim-bestuurders. Die kunnen straks maximaal 332.500 euro verdienen en mogen maximaal een jaar aanblijven. Dan moet de interimovereenkomst worden omgezet in een vast contract.

Dwingend
De beloningscode wordt dwingend. Dat betekent dat zorgorganisaties die hun topmensen meer betalen, daarvoor gestraft kunnen worden. De code wordt nog voorgelegd aan de leden van de verenigingen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief