Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kiezer kan toch zonder legitimatie stemmen

30 mei 09

Mensen die geen geldig identiteitsbewijs hebben en toch willen stemmen voor het Europees Parlement, kunnen dat door iemand laten doen die wel in het bezit is van een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart.


Legitimatie
In ruim 350 gemeenten kunnen kiesgerechtigden donderdag in de eigen gemeente in een stemlokaal naar keuze hun stem uitbrengen. Voor dit experiment geldt een legitimatieplicht. Zonder legitimatiebewijs zou er dus niet gestemd kunnen worden. Maar via een machtiging kan dat nu dus toch.

Steekproef
Bij het maken van de plannen voor het experiment, deed het ministerie een steekproef in de gemeente Eindhoven, Rotterdam en Hof van Twente om te achterhalen hoeveel stemgerechtigden geen identiteitsbewijs hebben. Dat bleek bij 1,5 procent het geval te zijn, zo'n 150.000 mensen in totaal.

Andere gemeente
Wie een kiezer uit een andere gemeente voor zich wil laten stemmen, had dat voor 25 mei schriftelijk moeten aanvragen bij de gemeente. In gemeenten die niet aan dit experiment meedoen, moeten kiezers zich alleen legitimeren als het stembureau daar expliciet om vraagt. 

De Europese verkiezingen zijn op donderdag 4 juni.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief