Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wrakstukken zijn van toestel Air France

2 jun 09

De brokstukken die vandaag werden aangetroffen in de Atlantische Oceaan zijn afkomstig van de verdwenen Franse Airbus A330. Dat heeft de Braziliaanse minister van Defensie bevestigd bij een bezoek in Rio de Janeiro aan nabestaanden van de 58 Braziliaanse inzittenden van het ramptoestel.


Wrakstukken
De Braziliaanse luchtmacht trof vandaag wrakstukken aan op zo'n 650 kilometer ten noorden van het populaire vakantie-eiland Fernando de Noronha. Onder meer vliegtuigstoelen, een oranje boei en een trommel werden gesignaleerd.

Brokstukken
De brokstukken werden gesignaleerd op twee verschillende plekken, zo'n zestig kilometer van elkaar verwijderd. Piloten van de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij TAM meenden daar al eerder een brandend wrakstuk (‘oranje vlekken’) te hebben gezien.



Blikseminslag?
Het toestel van Air France was maandag onderweg van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro naar vliegveld Charles de Gaulle in Parijs toen het vier uur na de start in slecht weer terechtkwam en vrijwel zeker in zee stortte. In zijn laatste radioboodschap meldde de gezagvoerder dat hij een gebied met turbulentie binnenvloog. Mogelijk heeft een blikseminslag kortsluiting veroorzaakt, verklaarde een woordvoerder van Air France over rampvlucht AF447.

Grootste ramp
Maar vooralsnog blijft de precieze toedracht van de crash onduidelijk. Pas als de zwarte dozen zijn gevonden en geanalyseerd, kunnen onderzoekers vaststellen wat is gebeurd.

Passagiers
Alle 228 passagiers zijn zeer waarschijnlijk om het leven gekomen, onder wie een Nederlandse man en een Braziliaans-Nederlandse vrouw. Het is de grootste ramp in de geschiedenis van Air France.

Zoektocht
De zoektocht naar het verdwenen toestel ging de hele maandagnacht door. Brazilië, Frankrijk, Amerika, Spanje en enkele koopvaardijschepen namen deel aan de zoektocht. Volgens de Franse overheid is de kans erg klein dat er nog overlevenden worden gevonden.

Doldrums
De regio waar de restanten werden gelokaliseerd, wordt door schippers al eeuwenlang de 'Doldrums' genoemd. Rustige weersomstandigheden kunnen er in korte tijd omslaan in een heftige storm met zwaar onweer. Piloten vliegen daarom langs of over de gevarenzone. Als dat niet kan, keren ze om.

Hoop
Een Britse vrouw heeft nog steeds hoop dat haar man, die aan boord was, nog leeft. Zo vertelde ze aan de BBC:

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief