Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

La Serpe blijft getuigen

4 jun 09

De problemen tussen Peter la Serpe, krooongetuige in het liquidatieproces in Amsterdam, en justitie zijn opgelost. La Serpe heeft toegezegd dat hij "onverminderd, volledig en zonder voorbehoud" verder zal verklaren in het proces-Passage.

Veiligheid
De afgelopen weken had het er alle schijn van dat La S. zijn rol als kroongetuige zou opgeven. Hij was zeer ontevreden over de manier waarop het zogeheten Team Getuigenbescherming met zijn (toekomstige) veiligheid en die van zijn familie omsprong. Die veiligheid zou volstrekt onvoldoende zijn gegarandeerd. Een en ander was voor La S. reden te dreigen zich terug te trekken als getuige.

1 miljoen
Gisteren maakte NOVA bekend dat de Nederlandse staat bereid zou zijn 1 miljoen euro te betalen aan La Serpe. Het bedrag is een onderdeel van de geheime afspraken tussen de staat en La Serpe over het getuigenbeschermingsprogramma.

Halvering strafeis
Naast het akkoord over de veiligheid heeft La Serpe een contract getekend met het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Als hij blijft getuigen over een aantal strafzaken, ook voor de rechtbank, dan zal het OM de strafeis tegen hem halveren van zestien tot acht jaar gevangenisstraf.

Vertrouwen
Hernieuwde gesprekken tussen justitie en La Serpe hebben het vertrouwen hersteld, zeiden zowel officier van justitie Betty Wind als La Serpe zelf, vandaag ter zitting in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief