Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PVV grote winnaar

4 jun 09

Alle Nederlandse stemmen zijn geteld en de PVV van Geert Wilders is ook in de definitieve uitslag van de Europese verkiezingen de grote winnaar. De partij komt nieuw binnen met 4 van de 25 Nederlandse zetels. De PvdA is de grote verliezer.


De CDA blijft de grootste partij met 5 zetels, maar met een verlies van 2 zetels. De PvdA komt op 3 zetels (een verlies van 4 zetels), de VVD op 3 zetels (een verlies van 1 zetel), D66 op 3 zetels (een winst van twee zetels) en GroenLinks op 3 zetels (een winst van 1 zetel). De SP en de ChristenUnie/SGP blijven met 2 zetels gelijk.

Doorbraak

PVV-leider Geert Wilders vindt het "fantastisch" dat zijn partij vanuit het niets vier zetels krijgt in het Europees Parlement. "Dit is de dag dat de PVV definitief is doorgebroken", zei hij gisteravond in een eerste reactie.

Mensen hebben volgens Wilders genoeg van het grote Europa en ook van het kabinet-Balkenende-Bos. "Dit is een dag van hoop op een beter en ander Nederland (...) Heel veel Nederlandse kiezers zijn vandaag door het linkse cordon sanitaire gebroken. De kiezer heeft altijd gelijk: sluit de PVV niet uit."

Bekijk hier de toespraak van Wilders nadat gisteravond de eerste uitslagen waren binnengekomen.

CDA de grootste
Het CDA, dat zeven zetels had, blijft met vijf zetels de grootste in Brussel, maar boekt net als de PvdA (van zeven naar vier zetels) een behoorlijk zwaar verlies. De VVD gaat van vier naar drie zetels en is daarmee kleiner dan de PVV. Toch was VVD-EU-lijsttrekker Hans van Baalen gisteravond zeer tevreden. "De VVD is terug!" riep hij de VVD-leden toe. "We hebben op verlies gestaan, we hebben teruggevochten. Met drie zetels kan ik in de Europafractie aan de slag voor Nederland."

Opkomst
De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement was lager dan in 2004. Toen ging 39,2 procent van de kiesgerechtigden in Nederland stemmen, nu 36,5 procent. In 1999 lag het percentage nog lager, op 30 procent. Bij de Europese verkiezingen in 2004 lag het gemiddelde opkomstpercentage in de gehele EU op ruim 44 procent.

Felicitatie
De leider van het extreem-rechtse Vlaams Belang, Filip Dewinter, heeft Wilders vanochtend gefeliciteerd met zijn overwinning. "Ondanks de bedreigingen en de pogingen om zijn partij onderuit te halen, gaat Wilders in het verzet tegen het politiek correcte denken en de multicultuur. Een verdiende overwinning voor Geert Wilders en zijn PVV", stelt Dewinter in een persbericht.

Populist
De zege van de PVV is ook in de buitenlandse media niet onopgemerkt gebleven. 'Nederlandse populisten profiteren van stembusgang', kopt de Franse krant Le Figaro. Het dagblad refereert aan Wilders' 'xenofobe slogans' en zijn 'afwijzing van de Europese Unie'. Ook zijn ferme standpunten ten opzichte van immigranten en tegen eventuele toetreding van Turkije tot de EU worden aangemerkt als fundamenten voor zijn verkiezingsoverwinning.

The Wall Street Journal ziet de entree van de 'populistische anti-immigranten partij' in het Europees parlement als een waarschuwing voor de zittende regeringen in de Europese Unie. Wilders wordt omschreven als een 'charismatische spreker' die polariseert, die Groot-Brittannië niet inkwam op grond van de wetgeving tegen 'hate speech', die zijn 'anti-islamitische retoriek' steeds verder opvoert en die zich nu ook ontpopt als anti-EU.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief