Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vermist vliegtuig verzond 24 meldingen

6 jun 09

Het vliegtuig van Air France dat sinds maandag vermist is en vermoedelijk is neergestort in de Atlantische Oceaan, heeft 24 foutmeldingen verzonden voordat de systemen van het toestel uitvielen. Dat melden onderzoekers van de ramp.


Problemen met snelheid

De exacte toedracht van de crash blijft vooralsnog onduidelijk, maar volgens de onderzoekers had de Airbus A330 problemen bij het bepalen van de snelheid. De Franse krant Le Monde meldde al eerder dat het toestel in onstuimig weer mogelijk te langzaam en te laag had gevlogen. Airbus is van plan de snelheidsmeters van de A330-toestellen te vervangen naar aanleiding van een aantal storingen.

Automatische piloot
Verder verklaren de onderzoekers dat de automatische piloot van het toestel uit stond, voordat de Airbus neerstortte. Onduidelijk is of de automatische piloot niet werkte, of dat hij was uitgezet. De onderzoekers sluiten een aanslag op het vliegtuig niet uit, maar achten dit zeer onwaarschijnlijk.

Noodweer
Het vliegtuig was op weg van Rio de Janeiro naar Parijs. Ten tijde van de crash, zo'n vier uur na vertrek, vloog het toestel - met aan boord 228 mensen - door noodweer boven de Atlantische oceaan. In zijn laatste radioboodschap meldde de gezagvoerder dat hij een gebied met turbulentie binnenvloog.

Passagiers
Alle 228 passagiers zijn zeer waarschijnlijk om het leven gekomen, onder wie een Nederlandse man en een Braziliaans-Nederlandse vrouw. Het is de grootste ramp in de geschiedenis van Air France.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief