Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste mens-op-mens besmetting in Nederland

8 jun 09

Eerste mens-op-mensbesmetting in Nederland

Voor het eerst is de Mexicaanse griep in Nederland overgedragen. Het gaat om twee gevallen.

Een vader die het griepvirus in de Verenigde Staten heeft opgelopen, heeft zijn anderhalf jaar oud kind besmet. Een 18-jarige medewerkster van een winkel heeft het virus gekregen via haar collega. Ook die was op vakantie geweest in de VS. Dat meldt het RIVM vandaag.

Europa
In andere Europese landen zijn al sinds langere tijd gevallen bekend van mensen die de griep hebben gekregen door contact met reizigers. Het aantal nieuwe gevallen in Europa neemt fors toe. In Nederland zijn de afgelopen dagen tien gevallen van griep bijgekomen. In totaal zijn nu twintig mensen in Nederland besmet geraakt met Mexicaanse griep.

Eerste geval
Bij een 3-jarig kind in Nederland is eind april 2009 de Mexicaanse griep vastgesteld. Het was voor nederland het eerste geval. Het kind was eind april met zijn ouders teruggekomen van een familiefeest in Mexico.

Alert
Het RIVM vraagt reizigers die terugkeren uit een land waar de Mexicaanse griep veel voorkomt, alert te zijn. Bij griepachtige verschijnselen of koorts adviseert het RIVM contact op te nemen met de huisarts.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief