Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Britse premier Gordon Brown mag blijven

8 jun 09

De Britse premier Brown houdt de steun van een meerderheid van zijn partij. Een aantal Labour-leden vindt dat Brown moet opstappen, maar een meerderheid blijft hem steunen. Brown moest zich verantwoorden voor parlementsleden van Labour.


De druk op de Britse premier Gordon Brown om af te treden was binnen Labour steeds groter geworden. Na het declaratieschandaal is de uitkomst van de Europese verkiezingen zo slecht voor zijn partij dat voor de tweede keer in korte tijd om zijn aftreden werd geroepen. Vanavond moest de premier zich verantwoorden voor de slechte uitslag van de Europese verkiezingen.

Slechtste verkiezingsresultaten

Labour kampt met de slechtste verkiezingsresultaten sinds 1910. De partij kreeg iets meer dan vijftien procent van de stemmen en werd ingehaald door de Conservatieven en de rechtse anti-Europese Onafhankelijkheidspartij (UKIP). Dat resultaat is slechter dan veel Labour-leiders hadden verwacht.

Rust in de tent
Een andere tegenvaller voor Brown was vandaag het besluit van staatssecretaris Jane Kennedy (Landbouw en Milieu) om op te stappen. Brown had na het vervangen van zes ministers, eind vorige week, gehoopt dat de rust in de tent zou terugkeren. Kennedy zei al langer ontevreden te zijn over de manier waarop Brown politiek bedrijft en riep op tot nieuw leiderschap voor Labour.

'Andere politieke richting'
Ook partijlid John McDonnell viel Brown vandaag af. "Als Labour-parlementsleden en Gordon Brown de boodschap van deze (verkiezings)resultaten niet opvangen, dan is het afgelopen met ons. De boodschap is duidelijk: we hebben een volstrekt andere politieke richting nodig", aldus McDonnell.

Vorige week verlieten James Purnell, oud-minister van Werkgelegenheid en Pensioenen, en John Hutton, oud-minister van Defensie, ook al vrijwillig het kabinet, omdat ze geen vertrouwen meer hadden in de premier.

Steun
Maar vanavond werd dus duidelijk dat Brown vooralsnog de steun heeft van een meerderheid in zijn partij. Bij aankomst kreeg de premier een applaus van de volksvertegenwoordigers. Brown zegt zelf niet te willen opstappen. Hij pleit voor eenheid en denkt dat vervroegde verkiezingen nu niet op de plaats zijn. Ook vindt hij het niet nodig om op te stappen naar aanleiding van een het declaratieschandaal.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief