Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel delinquenten ontlopen cel

12 jun 09 - Door Bas Haan

Criminelen die celstraffen tot drie maanden opgelegd krijgen, zien in de praktijk vaak nooit een cel van binnen. Uit onderzoek van NOVA blijkt dat in 2008 er ruim 2000 veroordeelden waren waarbij het ministerie van Justitie de celstraf, die door rechters was opgelegd, omzette in elektronische detentie.

Dit is een noodmaatregel van ruim vijf jaar geleden om het cellentekort op te lossen, maar wordt nog steeds toegepast, ook al is er inmiddels een cellenoverschot.

Deze regeling is vastgelegd in beleidsstukken van de Dienst Justitiële Inrichtingen, zogenaamde circulaires, waar NOVA vanavond over bericht. De Tweede Kamer wil een spoeddebat.

'Volksverlakkerij'
VVD-Kamerlid Fred Teeven zegt daarover in NOVA: ,,Dat is volksverlakkerij in de ruimste zin van het woord. De gevangenissen staan leeg, maar we zetten veroordeelden thuis met een krat bier voor de tv . De staatssecretaris belazert de bevolking en licht de Kamer verkeerd in.”

Teeven heeft een spoeddebat aangevraagd met de staatssecretaris. "Zo’n noodmaatregel geldt alleen als er geen celruimte is. Op het moment dat er wel celruimte is, omdat er voldoende is bijgebouwd, dan iemand gewoon naar de cel toe als iemand dat opgelegd.”

Opheldering
Wat Teeven betreft gaan de justitiecirculaires van tafel. Omdat de elektronische detentie in deze gevallen wordt uitgevoerd zonder dat de veroordeelden begeleid worden of dat hun andere verplichtingen dan het huisarrest worden opgelegd, wil ook de SP opheldering over het huidige uitvoeringsbeleid.

In een reactie stelt staatssecretaris Albayrak van Justitie dat de elektronische detentie een goede vervangende sanctie is voor gevangenisstraf en benadrukt ze dat zedendelinquenten, verslaafden en daklozen uitgesloten zijn van het elektronisch detentie-programma.

Circulaires
NOVA heeft de hand gelegd op circulaires van het Ministerie van Justitie met voorschriften en mededelingen over de elektronische detentie:

Voorschriften elektronische detentie 2005-2007
Verlenging van de voorschriften tot 2010
Uitnodiging aan delinkwenten zich te melden voor elektronische detentie


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief