Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA-ploeg teruggekeerd uit Iran

15 jun 09

Jan en Dennis in Iran

NOVA-verslaggever Jan Eikelboom en cameraman Dennis Hilgers hebben Iran moeten verlaten en zijn weer in Nederland. Zij deden afgelopen week voor NOVA verslag vanuit Teheran waar rellen zijn uitgebroken na de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Hun opnamebanden zijn in beslag genomen door de oproerpolitie in Teheran.

De Iraanse president Ahmadinejad beschuldigde gisteravond op de staatstelevisie de Westerse media van stemmingmakerij en het voeren van een psychologische oorlog tegen de Iraanse bevolking.

Filmvergunning ingetrokken
Eikelboom en Hilgers waren voor het hoofdkwartier van Mousavi, de tegenstander van Ahmadinejad, aan het filmen toen ze aangehouden werden door de oproerpolitie. Ze werden tegen de muur gedrukt en hun opnamebanden werden in beslag genomen. Hun filmvergunning is ingetrokken en ze hebben het land onmiddellijk moeten verlaten.

Ook op zaterdag werd de NOVA ploeg een aantal keer aangehouden door de geheime dienst en politie. In zijn verslag vertelde Jan Eikelboom: "De democratische droom van veel Iraniers ligt in duigen. Iran is opnieuw wat het al dertig jaar is geweest, een religieuze dictatuur."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief