Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Op zoek naar piraten in de Golf van Aden

19 jun 09

NOVA-verslaggever Rudy Bouma vaart mee op het Nederlandse marinefregat 'De Zeven Provinciën, op zoek naar Somalische piraten in de Golf van Aden. Voor NOVA houdt hij een weblog bij.

Piraterij in de Golf van Aden is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Op dit moment zijn er maar liefst dertien schepen in handen van piraten in dat gebied.


Grotere kaart weergeven

Verdrievoudiging
In 2008 waren er wereldwijd 293 piraterij-gerelateerde incidenten. Een stijging van elf procent ten opzichte van 2007. Het aantal aanvallen op schepen voor de kust van Somalië en in de Golf van Aden is vorig jaar verdrievoudigd. In 2008 waren daar 111 kaappogingen. 42 resulteerden in een kaping. Tot nu toe waren er in 2009 114 kaappogingen waarvan 29 succesvol.

Bekijk een filmpje van Al Jazeera over piraterij, met een shot van het gekaapte Nederlandse schip de Marathon.MV Marathon
Nog begin mei dit jaar werd een klein Nederlands schip gekaapt: de MV Marathon, die cokes vervoerde. De MV Marathon voer zonder marinebeveiliging in een konvooi van drie andere schepen toen de piraten toesloegen. De Nederlandse reders eisen daarna eindelijk effectieve bescherming tegen de piraterij. Tot dan toe wilden reders het juist niet: gewapende mannen op hun koopvaardijschepen. Het zou alleen maar geweld uitlokken van de piraten voor de kust van Somalië.

'De Zeven Provinciën'


Bijna twintigduizend schepen varen jaarlijks door de Golf van Aden. Ze moeten er doorheen om bij het Suezkanaal te komen. Nederland is momenteel in NAVO-verband actief in de Golf van Aden. Het fregat 'De Zeven Provinciën' patroullieert er tot 28 juni. Half augustus doet Nederland mee in EU-verband. Dan is het fregat 'De Evertsen' commandoschip van de EU-missie 'Atalanta'.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief