Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Deel van stemmen in Iran herteld

16 jun 09

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft de zaakgelastigde van Iran in Nederland ontboden op zijn departement. Verhagen wil opheldering over de gebeurtenissen in Iran en zijn zorgen daarover uitspreken.


Ook zal hij protesteren tegen de intimidatie en aanhouding van een Nederlandse cameraploeg en van andere buitenlandse journalisten in Iran.

Woedend

De machtige Raad van Hoeders in Iran lijkt enigszins tegemoet te komen aan de eisen van de oppositie, die woedend is over het verloop van de presidentsverkiezingen van vrijdag. De raad is bereid tot een hertelling van stemmen die zijn uitgebracht. Daarmee lijkt het regime in Teheran de verkiezingszege van president Mahmoed Ahmadinejad in twijfel te trekken.

Onregelmatigheden
De Raad van Hoeders neemt de stap als het aanwijzingen vindt voor onregelmatigheden. Het gaat dan om een hertelling in gebieden waar de uitslag door de oppositie wordt betwist, aldus Iraanse staatsmedia. Politici die bezwaar maken, moeten bij de hertelling aanwezig zijn, aldus de Raad. De belangrijkste tegenstanders van Ahmadinejad, onder wie de liberaal Mir Hossein Moesavi, zijn vandaag uitgenodigd met de raad te overleggen. 

Fraude
Volgens de BBC is dat een aanwijzing dat de machtigste leiders van Iran hun aanvankelijke steun aan Ahmadinejad intrekken nu honderdduizenden burgers de straat zijn opgegaan om de 'verkiezingsfraude' aan de kaak te stellen. De Raad van Hoeders is het machtigste orgaan van Iran. De president kan niet ingaan tegen besluiten van de leden, onder wie vooraanstaande theologen.

Niet akkoord
Maar oppositieleider Mousavi gaat niet akkoord met een hertelling. Hij eist dat de uitslag ongeldig wordt verklaard en dringt aan op nieuwe verkiezingen. Mousavi riep vandaag zijn aanhang op niet te demonstreren, omdat hij bang is dat er doden vallen bij harde confrontaties met aanhangers van president Ahmadinejad. Toch gingen aanhangers van Mousavi in Teheran vandaag weer in groten getale de straat op om te demonstreren. Het zijn de grootste demonstraties sinds de revolutie van 1979.

Slachtoffers
In Teheran zijn vannacht acht mensen doodgeschoten aan het eind van de manifestatie tegen Ahmadinejad. Volgens de politie zijn de slachtoffers 'onverlaten' die een politiepost hadden aangevallen na de 'illegale demonstratie'. De Iraanse autoriteiten hebben de internationale media verboden nog langer te berichten over 'illegale' bijeenkomsten.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief