Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

KNB: foute notaris sneller uit het vak

19 jun 09

Notarissen die zijn betrokken bij vastgoedfraude moeten definitief het vak uit worden gezet. Nu worden ze nog te vaak te mild gestraft door de tuchtrechter.

Dat zegt voorzitter Erna Kortlang van de beroepsorganisatie voor notarissen KNB vrijdagavond in NOVA. NOVA deed onderzoek naar het tuchtrecht tegen notarissen, en ontdekte dat het aantal schorsingen van notarissen het afgelopen jaar fors is toegenomen.

Voelen
In 2008 werden er vijftien schorsingen tegen notarissen uitgesproken door de daarvoor ingestelde Kamers van Toezicht. Het jaar daarvoor kregen zeven notarissen een schorsing. Verder besloot de Kamer van Toezicht in Groningen een notaris uit het vak te zetten, een maatregel die zelden wordt genomen. “Deze notaris heeft het vertrouwen van een cliënte beschaamd, door haar testament niet op een juiste manier af te handelen. Daarnaast was hij al meerdere keren in aanraking gekomen met de tuchtrechter en is hij al eerder geschorst geweest”, aldus persrechter Kiezebrink van de Kamer van Toezicht in Groningen. “Toen heeft de kamer gedacht: wie niet horen wil, die moet maar voelen”.

Criminele panden
De notaris ging in hoger beroep bij de notariskamer van het gerechtshof in Amsterdam, en daar werd zijn ontzetting uit het vak omgezet in een schorsing van vier maanden. Dit omdat de Groningse Kamer van Toezicht een aantal fouten in de procedure had gemaakt. Drie tuchtzaken in 2008 betroffen een notaris in Rotterdam en twee notarissen in Den Haag, die betrokken waren bij vastgoedfraude.Ze gaven hun goedkeuring aan meerdere ABC-transacties, waarbij criminelen panden binnen enkele dagen of weken in waarde laten stijgen, om ze vervolgens met grote winsten aan nietsvermoedende kopers door te verkopen. De notarissen werden alle drie voor twee weken geschorst.

Vastgoedfraude
Volgens voorzitter Erna Kortlang moeten deze notarissen er niet met een paar weken vanaf komen, maar moeten ze definitief uit het vak worden gezet. De KNB herhaalt zijn oproep aan de politiek om het tuchtrecht voor notarissen versneld te stroomlijnen. Nu zijn er nog negentien Kamers van Toezicht, verbonden aan de arrondissementsrechtbanken. Dat zou teruggebracht moeten worden naar vijf kamers. Ook zou één van die kamers zich moeten specialiseren in vastgoedfraude. Ook pleit de KNB voor een “maatregelmaat”, zodat er meer eenheid komt in de uitspraken van de tuchtrechter.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief