Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Raad van Hoeders: fouten bij stembusgang

22 jun 09

Raad van Hoeders - Abbas-Ali Kadkhodaei

De Raad van Hoeders, het hoogste juridische orgaan in Iran, heeft zondag laten weten dat tijdens de presidentsverkiezingen in vijftig steden meer mensen hebben gestemd dan er stemgerechtigd waren.

Dat meldt de Iraanse nieuwspagina Presstv.

De Raad bekeek de uitslagen in de steden op verzoek van de verliezende conservatieve kandidaat Mohsen Rezai. "De bewering van Rezai dat in 170 steden meer dan 100 procent van de stemgerechtigden heeft gestemd is niet correct. Dat is maar in vijftig steden gebeurd", aldus een woordvoerder van de raad. Het is nog niet duidelijk of de drie miljoen extra stemmen de resultaten van de verkiezingen vertekenen. Dat wordt nog onderzocht.

646 klachten
In totaal onderzoekt de raad 646 klachten over de verkiezingen. De drie verliezende kandidaten waren zaterdag bij de raad uitgenodigd om hun klachten toe te lichten, maar alleen Rezai kwam opdagen. De raad liet eerder weten bereid te zijn willekeurig tot 10 procent van de stembussen te laten hertellen.

Geen nieuwe stemronde
Een nieuwe stemronde, zoals verliezer Mir Hossein Mousavi eist, heeft de raad al uitgesloten. Ook Ahmadinjed en de machtigste man van Iran, ayatollah Ali Khamenei, voelen daar niets voor, omdat de verkiezingen volgens hen eerlijk zijn verlopen.

Rustige nacht in Teheran
In Teheran was het in de nacht van zondag op maandag, voor het eerst sinds de presidentsverkiezingen, rustig, aldus de staatsradio van Iran. Zondagavond werden nog wel schoten gehoord in het noorden van Teheran, waar oppositieleider Mir Hossein Mousavi veel aanhangers heeft.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief