Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Michael Jackson is dood

26 jun 09

De Amerikaanse popzanger Michael Jackson (50) is donderdag in Los Angeles overleden aan een hartstilstand. Waarschijnlijkheid wordt er vandaag autopsie verricht op het lichaam van Michael Jackson.


Beluister hier
het telefoontje naar 911

Medicijnen
Volgens CNN en de website die het nieuws al eerste bracht, bestaat de mogelijkheid dat de 50-jarige zanger overleed na het gebruik van voorgeschreven medicijnen. Met zijn dood komt een einde aan een opmerkelijke carrière die in zijn kleuterjaren startte en decennia lang zou voortduren.


Laatste foto van Michael Jackson

Verbijsterd
Voor het ziekenhuis waar Jackson overleed, rouwden duizenden fans. Journalisten. Op internet en via Twitter reageren fans van de popster verbijsterd. Veel sterren hebben laten weten geschokt te zijn door het nieuws. Quincy Jones, de muziekproducer die Michael Jackson hielp bij het maken van Thriller en Off the Wall, zei: ''Ik ben vandaag mijn kleine broertje verloren, en een deel van mijn ziel is met hem meegegaan.''

Reanimeren
De Amerikaanse website tmz.com kwam als eerste met het nieuws. De hulpdiensten werden donderdagmiddag om 12.26 uur lokale tijd gebeld vanuit Jacksons huis in Holmby Hills. Volgens de hulpdiensten ademde de popster niet meer toen de hulpdiensten aankwamen. Pogingen om Jackson ter plaatste te reanimeren mislukten. Daarop werd Jackson overgebracht naar het UCLA Medical Center. Nog voor het nieuws over de dood van Jackson binnensijpelde, bevestigde de vader van Michael Jackson, Joe Jackson, aan tmz.com dat 'het er niet goed uitzag' voor zijn zoon.

Comeback
De 50-jarige King of Pop zou vanaf 13 juli een comeback maken met een serie van 50 concerten in Londen. Zijn album 'Thriller' is het best verkochte album aller tijden en leverde Jackson zeven Grammy-awards op. Michael Jackson heeft drie kinderen: Michael Joseph Jackson, Jr., Paris Michael Katherine Jackson en Prince Michael Jackson II.

Gezondheid
Jackson had veel gezondheidsproblemen. Begin juni meldden diverse internationale media dat er bezorgdheid was over de gezondheid van de popzanger. Naar verluidt woog hij minder dan 57 kilo. Onlangs werd huidkanker bij zanger geconstateerd.

King of Pop

Jackson was in de jaren ‘80 en ‘90 een van de grootste popsterren ter wereld. In het decennium erop ging het mis met de King of Pop. Hij werd in 2005 na een roemrucht proces vrijgesproken van kindermisbruik, maar zijn carrière raakte in het slop en hij kreeg grote schulden. Jackson werd mede door zijn excentrieke gedrag, niet meer serieus genomen.Jackson Five

Michael was pas 4 jaar toen hij voor het eerst met de Jackson Five optrad. Hij werd de leadzanger van de vijf broers. Zijn vertederende voorkomen droeg bij aan hun succes met nummers als I want you back en I'll be there. Vader Jackson oefende daarbij grote druk op zijn vijf zoons uit. ‘Mijn vader sloeg me. Het was moeilijk om te worden geslagen en dan het podium op te gaan’, zei Michael ooit in een interview.

Plastische chirurgie
De zwarte zanger veranderde in de loop van de jaren tachtig en negentig langzaam in een blanke man met een steeds kleinere neus. Hij wijt zijn veranderende huidskleur aan een pigmentziekte, maar erkende dat hij plastische chirurgie heeft ondergaan. Het succes van die reeks operaties was dubieus en showbizzbladen verlustigden zich in voor-en-na-foto's.

Elvis
Aan de operaties dankte Jackson wel de kennismaking met zijn tweede vrouw, de verpleegster Debbie Rowe. Zijn eerste huwelijk was in 1994 met Lisa Marie Presley, de dochter van Elvis, volgens velen vooral een publiciteitsstunt, op het moment dat de zanger werd beschuldigd van seksueel misbruik van een 13-jarige jongen. De zaak kwam na de betaling van een schikking niet voor de rechter. Het huwelijk met Presley strandde na anderhalf jaar.

Balkon
Rowe werd in 1997 zijn vrouw en gaf hem twee kinderen. Prince Michael Junior (1997) en Paris Michael Katherine (1998) werden bij de echtscheiding aan Jackson toegewezen. In 2002 kreeg hij bij een onbekende moeder nog een derde kind, Prince Michael II. Toen hij die baby boven een balkon van een hotel in Berlijn liet bungelen, barstte de kritiek los.

Misbruik
Geruchten over de afkalving van Jacksons rijkdom werden steeds sterker. Zijn laatste cd's brachten bij lange na niet het succes van voorheen. De recente beschuldigingen over seksueel misbruik van een minderjarige, die uiteindelijk leidden tot een maandenlang proces en vrijspraak, leidden er bovendien toe dat radiostations zijn nummers niet meer willen draaien. Dan waren er nog de schikkingen met schuldeisers, vaak voor enorme bedragen.

Op Neverland, genoemd naar de wereld van Peter Pan waar iedereen kind blijft, omringde hij zich met een pretpark, compleet met draaimolen en reuzenrad, een kleine dierentuin en bioscoopzalen.


Bekijk ook de wereldberoemde Moonwalk en lees de reacties van collega-sterren

(Bronnen: ANP, Volkskrant, Elsevier, CNN)

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief