Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hongarije herdenkt einde IJzeren Gordijn

27 jun 09

Twintig jaar geleden, op 27 juni 1989, knipte de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken een stukje prikkeldraad aan de grens met Oostenrijk door. Het was het definitieve einde van het IJzeren Gordijn. Vandaag wordt in Hongarije het einde van het IJzeren Gordijn herdacht.  


Symbolisch

Het doorknippen van het prikkeldraad was een symbolische daad. Hongarije was al op 2 mei begonnen met het ontmantelen van de grensversperringen. Maar de actie van de minister was wel het startsein voor een massale uittocht van DDR-burgers, die in Hongarije op vakantie gingen om vandaar naar West-Duitsland te ontkomen.

Berlijnse muur
De dreigende leegloop van hun land was op 9 november voor de DDR-leiders reden om de Berlijnse Muur te openen.

'Nieuw IJzeren Gordijn'
In maart waarschuwde de huidige Hongaarse premier Ferenc Gyurcsany dat er een nieuw, economisch IJzeren Gordijn in Europa zal ontstaan, als het de Europese Unie niet lukt de in problemen geraakte Oost-Europese landen financieel te helpen. Landen als Hongarije, Polen, Slowakije en Letland zijn als gevolg van de economische crisis in grote financiële problemen geraakt. Ze willen dat de rijkere EU-lidstaten uit het Westen hen te hulp komen.

NOVA's zomerserie: Terug naar het IJzeren Gordijn
NOVA gaat deze zomer terug naar waar zich ooit het IJzeren Gordijn bevond. Verslaggeefster Dieuwke van Ooij en cameraman Peter Havermans bezoeken vijf plaatsen. Lees ook het weblog van Dieuwke van Ooij over haar ontmoetingen. 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief