Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Hertelling laat uitslag Iran onveranderd'

29 jun 09

De uitslag van de omstreden presidentsverkiezingen in Iran blijft onveranderd. Een hertelling van een deel van de stemmen heeft tot dusverre geen andere resultaten opgeleverd dan op 12 juni.

De hertelling van 10 procent van de stemmen gebeurde op last van de Raad De Raad van Hoeders, het hoogste juridische orgaan in Iran. In de meeste plaatsen is de uitslag van de hertelling inmiddels bekend. In een geval was het resultaat zelfs iets beter voor de officieel herkozen president Mahmoud Ahmadinejad.

De Raad van Hoeders had aangeboden 10 procent van de stemmen te hertellen, nadat zij vorige week had laten weten dat tijdens de verkiezingen in vijftig steden meer mensen hebben gestemd dan er stemgerechtigd waren.

'Geen fraude'
Eerder had de machtigste man van Iran, Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei, beweerd dat er geen fraude is gepleegd tijdens de verkiezingen, want : "het systeem laat geen fraude toe". 

Ongeldig
Voor de belangrijkste verslagen presidentskandidaat, Mir Hossein Mousavi, is het hertellen van 10 procent van de stemmen onvoldoende. Hij wil dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard, omdat die zouden zijn ontsierd door fraude en andere onregelmatigheden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief