Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nog geen groen licht voor sluiting van cellen

1 jul 09

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie kan nog niet - volgens haar eigen plan - acht gevangenissen sluiten en 1200 banen in het gevangeniswezen schrappen. De Tweede Kamer wil eerst meer duidelijkheid over haar voorstel.

Onomkeerbaar
Het CDA roept de minister op de komende tijd geen onomkeerbare stappen te zetten totdat alle vragen over de voorgenomen sluiting goed zijn beantwoord.

Kritiek
Maar ook oppositiepartijen zijn zeer kritisch: de SP en VVD begrijpen niet dat Albayrak de banen van 1200 goed opgeleide gevangenisbewaarders op de tocht zet. VVD-er Fred Teeven noemt het voorstel "niet goed doordacht". SP-Kamerlid Krista van Velzen: "Gooi dat masterplan toch in de papierbak".

Vertraging en extra kosten
Een Kamermeerderheid wil het debat over de sluiting van gevangenissen na de zomer voortzetten. Tot die tijd zou Albayrak wel voorbereidingen mogen treffen voor de reorganisatie, maar geen afspraken mogen maken die ze niet meer kan terugdraaien. Maar Albayrak ziet daar niets in. Ze waarschuwt voor vertraging en extra kosten. Albayrak heeft de Tweede Kamer gevraagd het debat over haar reorganisatieplan nog deze week formeel af te ronden.

Elektronische detentie
Teruglopende criminaliteit en de inzet van taakstraffen en voorwaardelijke straffen hebben geleid tot het overschot, aldus Albayrak. Maar NOVA ontdekte nog een belangrijke, tot nu toe verzwegen, reden waarom de cellen in de gevangenissen leeg staan: de elektronische detentie.

Belgen in Nederlandse cellen
Tegelijkertijd hebben Nederland en België afgesproken onder welke voorwaarden Belgische gevangenen hun straf kunnen uitzitten in een cellencomplex in Tilburg. De kabinetten van Nederland en België zullen die overeenkomst nog deze maand bespreken.

30 miljoen
Staatssecretaris Nebahat Albayrak heeft met de Belgische minister van Justitie Stefaan De Clerck afgesproken dat met ingang van volgend jaar minimaal vijfhonderd veroordeelde Belgen worden opgesloten in een Tilburgse gevangenis. Dit levert de Nederlandse staat jaarlijks ongeveer 30 miljoen euro op.

Lucht
Door veroordeelde Belgen in een Tilburgse gevangenis te plaatsen, probeert Albayrak de pijn van de reorganisatie te verzachten. De Belgische gevangenen worden door Nederlandse medewerkers bewaakt. Door de afspraken met België kunnen enkele gevangenissen later dicht dan aanvankelijk gepland. Dat moet ook meer lucht geven bij de afslanking van het personeelsbestand.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief