Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ook de PVV slaat gat in PvdA

2 jul 09

De PVV lijkt niet te stuiten. Na de forse stijging van de PVV twee weken geleden, zet de winst van de partij in de Politieke Barometer zich voort. Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, haalt de partij 32 zetels. Een deel van die winst gaat ten koste van de PvdA.


Het aantal zetels is een record voor de PVV en een verbetering van maar liefst vier zetels ten opzichte van de vorige peiling. Samen met het CDA is de PVV nu de grootste partij in de Politieke Barometer.

Zwevers
De winst van de PVV is voor een deel afkomstig van mensen die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen niet gingen stemmen, maar zich nu tot Wilders aangetrokken voelen.

PvdA
Verder komt de winst die de PVV in de afgelopen twee weken heeft geboekt vooral van mensen die in 2006 op de PvdA hebben gestemd. Tot nu toe had de PvdA relatief wat minder te lijden onder de sterke opkomst van de PVV. Het wisselvallige optreden van de PvdA in de afgelopen weken en de tegenvallende resultaten van de Europese verkiezingen hebben er blijkbaar toe geleid dat flink wat kiezers de partij de rug toekeren. De PvdA verliest maar liefst drie zetels ten opzichte van de Politieke Barometer van twee weken geleden.

Ook Wouter Bos, het gezicht van de PvdA, verliest aan populariteit. Eind mei beoordeelden de Nederlanders Wouter Bos nog met een zesje terwijl hij op dit moment een 5,4 zou halen. Dat blijkt uit het laatste onderzoek van Synovate, het onderzoeksbureau dat ook de Politieke Barometer verzorgt.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief