Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Negen jaar voor Holleeder

3 jul 09

Willem Holleeder is door het het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep ook veroordeeld tot negen jaar cel. De 51-jarige Holleeder krijgt die straf voor het afpersen van een paar zakenlieden, onder wie de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra, en deelname aan een criminele organisatie.


Ook enkele ondergeschikte feiten, zoals bedreiging en mishandeling hebben tot deze straf geleid. Het Openbaar Ministerie (OM) had tien jaar cel geëist. De zitting voor het gerechtshof begon vandaag opmerkelijk. De president zei meteen dat Holleeder geen vrijspraak zou krijgen. Hij vond het "fair" om dat meteen aan de verdachte te vertellen.

Gezondheid
De rechtbank was eerder al overtuigd van Holleeders schuld en veroordeelde hem eind 2007 ook tot negen jaar cel, na een eis van twaalf jaar. Holleeder zelf heeft altijd ontkent iets met de afpersingen te maken te hebben gehad.
Het OM heeft in dit hoger beroep een lagere straf geëist dan bij de rechtbank, vanwege zijn slechte gezondheidstoestand. Holleeder heeft ernstige hartproblemen. In 2007, kort na aanvang van het proces bij de rechtbank, werd Holleeder geveld door ernstig hartfalen en moest hij met spoed worden geopereerd. Naar eigen zeggen heeft hij niet lang meer te leven.

Endstra
Holleeder ontkent dat hij mensen heeft afgeperst en is daarom in hoger beroep tegen dit vonnis gegaan. Van de beschuldiging dat hij miljoenen van zakenlieden zou hebben afgetroggeld, klopt volgens hem niets. Het bekendste veronderstelde slachtoffer, Willem Endstra, werd in mei 2004 geliquideerd. Endstra was mijn vriend, stelt Holleeder. Een vriend die naar zijn zeggen niet door hem op de huid werd gezeten, maar door andere, grote criminelen, John
Mieremet
voorop.

Endstra-tapes
In hoger beroep hebben Holleeder en zijn advocaten onder meer betoogd dat John Mieremet de afperser van Willem Endstra is geweest. De geheime gesprekken die Endstra in 2003 met de politie voerde, zijn de basis geweest waarop justitie haar zaak tegen Holleeder heeft gebouwd. Een van de cruciale vragen die het gerechtshof vrijdag moet beantwoorden, is of de verslagen van deze gesprekken als bewijs mogen dienen.

Heineken
Holleeder, die in 1983 een van de ontvoerders was van biermagnaat Freddy Heineken, werd in januari 2006 gearresteerd. Ook werd een groep medeverdachten aangehouden, onder wie Holleeders ex-partner. Van deze medeverdachten spelen er nog vijf een rol in het proces. Tegen hen eiste het OM straffen variërend van 240 uur werkstraf tot een gevangenisstraf van twee jaar en negen maanden.

Bekijk ook: De Endstra Tapes deel I en deel II

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief