Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Man komt om na ruzie met taxichauffeur

6 jul 09

Man komt om na ruzie met taxichauffeur

Een 44-jarige man is overleden nadat hij zondagochtend op het Leidseplein in elkaar zou zijn geslagen door een 37-jarige taxichauffeur. Het slachtoffer wilde vermoedelijk een taxi nemen, toen om nog onbekende reden ruzie ontstond.

De politie heeft de vermoedelijke dader opgepakt, aldus een woordvoerder.

Taxiwet
Burgemeester Job Cohen van Amsterdam reageerde geschokt op het nieuws. Hij noemde de gebeurtenis "vreselijk" en "verschrikkelijk". Hij zei in het NOS-journaal dat er nu "verdomd snel een nieuwe taxiwet moet komen".

Liberalisering
De gemeente Amsterdam wijt de problemen in de taxiwereld aan de liberalisering van de markt in 2000. Sindsdien mag iedereen taxi rijden. Amsterdam voert dan ook al langer gesprekken met politiek Den Haag over aanpassing van de taxiwet.

Taxiorganisatie
Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) stuurt komende week een brief aan de Tweede Kamer met daarin maatregelen die gemeenten meer bevoegdheden geven om grip te houden op de taximarkt, een uitwerking van de vorig jaar gepresenteerde visie op de taximarkt. Gemeenten kregen daarin de mogelijkheid om de vrije rijders van taxistandplaatsen te weren. Alleen taxi's die zijn aangesloten bij een taxiorganisatie en herkenbaar zijn, mogen bij standplaatsen klanten oppikken.

Intimidatie
Het misdrijf van zondagochtend gebeurde rond tien voor half vijf op de taxistandplaats bij het Leidseplein. Er zijn al tijden veel klachten over de chauffeurs op die plek. Ze zouden korte ritten weigeren, veel te hoge prijzen vragen, ruzie maken met elkaar en klanten intimideren. Ook elders in Amsterdam zijn er veel problemen met taxi's.

Dieptepunt
De Amsterdamse wethouder Hans Gerson (verkeer) noemt het incident "een absoluut dieptepunt in de taxiwereld en iets wat absoluut niet te tolereren is". Hij is van plan noodmaatregelen te nemen op het Leidseplein. Waarschijnlijk staan daar al volgend weekeinde extra toezichthouders en politieagenten.

Op de schop
Volgens TCA-directeur Van der Veen moet de branche op de schop. Alle chauffeurs zouden volgens hem moeten zijn aangesloten bij een centrale. Als ze zich misdragen, kunnen ze tenminste worden geschorst. Nu rijden veel chauffeurs nog voor zichzelf en zijn ze aan niemand verantwoording schuldig.

Overleg
Op het stadhuis in Amsterdam heeft vandaag overleg plaatsgevonden tussen burgemeester Cohen en de korpsleiding van de politie naar aanleiding van het incident: nog voor dit weekend komen bij de taxistandplaats op het Leidseplein extra toezichthouders. De agenten en toezichthouders houden zoals het er nu naar uitziet vanaf donderdag een oogje in het zeil bij de standplaats en blijven zolang nodig is.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief