Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Emotioneel afscheid van Michael Jackson

7 jul 09

Tijdens een herdenkingsplechtigheid in het Staples Center in Los Angeles hebben fans, familie, vrienden en artiesten afscheid genomen van de overleden Amerikaanse zanger Michael Jackson.

Bekijk ook
de overlijdensakte van Michael Jackson.

Goede vader
Aan het einde van de publieke ceremonie spraken Jermaine en Marlon, Michaels broers en bandmaatjes uit de Jackson 5, het publiek toe. Ook Paris Jackson, de 11-jarige dochter van Michael, nam de microfoon. Ze zei dat haar vader vanaf haar geboorte de beste vader is geweest. ''Ik hield zo veel van hem'', zei het meisje terwijl ze in tranen uitbarstte.

Eerbetoon
De met bloemen bedekte kist met het lichaam van Jackson werd onder begeleiding van een koor door zijn broers (met glitterhandschoenen) de zaal binnengedragen. Aan het begin van de plechtigheid, die door miljoenen mensen op de televisie werd gevolgd, las Smokey Robinson een eerbetoon van zangeres Diana Ross en de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela aan het adres van de zanger voor. In haar boodschap zei Ross, een goede vriendin van Jackson, dat ze in haar hart aanwezig was in het Staples Center. 'Michael wilde dat ik er was voor zijn kinderen en ik zal er zijn als ze me ooit nodig hebben', aldus Ross:

"I am trying to find closure, I want you to know that even though I am not there at the Staples Center. I am there in my heart. I have decided to pause and be silent. This feels right for me. Michael was a personal love of mine, a treasured part of my world, part of the fabric of my life in a way that I can't seem to find words to express. Michael wanted me to be there for his children, and I will be there if they ever they need me. I hope, today brings closure for all those who loved him. Thank you Katherine and Joe for sharing your son with the world and with me. I send my love and condolences to the Jackson family."Optredens
Tijdens de plechtigheid traden een hele reeks artiesten op. De eerste die zong was Mariah Carey. Terwijl ze vlak voor de kist stond bracht ze 'I'll be there'. Haar laatste woorden waren 'We miss you'. Andere artiesten die optraden waren onder meer Lionel Riche, Stevie Wonder en Jennifer Hudson.

Smile
Ook Queen Latifah en Brooke Shields brachten een eerbetoon. Jermaine Jackson, de broer van Michael, zong 'Smile'. Berry Gordy, de stichter van het zwarte platenlabel Motown dat destijds de Jackson Five (met Michael) een contract bezorgde, bracht een persoonlijk eerbetoon aan het overleden popidool. De zwarte burgerrechtenactivist Al Sharpton loofde de zanger als een man die mensen van verschillende rassen samenbracht.

Icoon
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft Michael Jackson postuum uitgeroepen tot een Amerikaans icoon en een wereldfilantroop tot in de eeuwigheid. Daartoe werd in Washington een resolutie aangenomen.

World
De viering eindigde met het nummer 'We are the world', dat op het podium werd gezongen door alle artiesten die tijdens de plechtigheid optraden. Het allerlaatste nummer dat werd gebracht, was 'Heal the world'. Daarna volgde nog een eerbetoon van familieleden van Michael Jackson, onder meer van zijn dochter Paris.


De dochter van Michael Jackson zei dat haar vader vanaf haar geboorte de beste vader is geweest. ''Ik hield zo veel van hem'', zei het meisje terwijl ze in tranen uitbarstte.

King of Pop
Boven het podium in het Staples Center hing een doek met een grote foto van Michael Jackson en de tekst 'In Loving Memory of Michael Jackson King op Pop 1958-2009'. Familie en vrienden van Jackson zaten op de eerste rijen. In de zaal waren ook elfduizend fans van de zanger aanwezig die een gratis ticket voor de plechtigheid hadden weten te bemachtigen.

Begrafenis
Wanneer Michael Jackson begraven wordt, is onduidelijk. Er gingen geruchten dat de King of Pop nog dinsdagavond ter aarde zou worden besteld.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief