Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vinkenoog was nieuwsgierig naar de dood

12 jul 09

Schrijver, dichter, levenskunstenaar, performer, wietambassadeur, pacifist, filosoof Simon Vinkenoog is op 80-jarige leeftijd in Amsterdam overleden.


Uiteinde
Vinkenoog overleed om 01.40 uur in het het VU Ziekenhuis in Amsterdam, waar hij vrijdagavond was opgenomen na een hersenbloeding. Bij het afscheid waren familie en vrienden aanwezig. ''Simon heeft een goed uiteinde beleefd'', aldus Ringnalda. De begrafenis van Vinkenoog is komende zaterdag op begraafplaats St. Barbara in Amsterdam. Het publiek krijgt zaterdagmorgen de kans om afscheid te nemen.

Liefdevol
De keus voor St. Barbara was volgens de echtgenote van Vinkenoog vanzelfsprekend. ''Omdat Simon daar vijf keer dichter van dienst was bij de begrafenis van een onbekende'', aldus Ringnalda enkele uren voordat haar man stierf. ''Dat gebeurde daar zo mooi, zo liefdevol.''

Dichter
Vinkenoog werd geboren op 18 juli 1928 in Amsterdam. ''Hij zou volgende week 81 worden, hij was nog zo lief en levenslustig, maar het is ons niet gegeven'', aldus Ringnalda. Bij Vinkenoog werd onlangs een been geamputeerd. Vinkenoog is het meest bekend als dichter en prozaschrijver. Zijn eerste dichtbundel Wondkoorts verscheen in 1950. Sindsdien schreef hij meer dan dertig boeken. In 2008 schreef Vinkenoog nog een eerbetoon aan de stad Amsterdam: Amdam/madmaster.

Joint
Vinkenoog was een veel geziene gast in de Amsterdamse horeca. Na 1991 verscheen hij minder frequent in zijn stamcafé Scheltema. Sinds die tijd was hij namelijk elke zomer te vinden in zijn twee tuinhuisjes op het volkstuincomplex Buitenzorg in Amsterdam-Noord. Ook stond Vinkenoog bekend 'wietambassadeur'. In televisieprogramma's en op foto's was hij vaak te zien met een joint in zijn handen. In 2007 demonstreerde Vinkenoog op de Dam tegen het dreigende paddo-verbod.

De dood
In 2004 werd hij uitgeroepen tot Dichter des Vaderlands. Twee jaar later haalde de Amsterdammer als lijstduwer van de Groen Vrij Internet Partij 106 stemmen bij de Kamerverkiezingen.

Ooit zei hij dat hij ''ontzettend nieuwsgierig was naar de dood''. ''Daarin worden alle sprookjes waar en na de dood zul je alles weten. Maar ik denk dat ik na de dood in de buurt van de aarde blijf hangen, want ik vind het enorm interessant hier, aldus de auteur in een interview in 1975. Op zijn 80e verjaardag liet hij nog los dat hij nog heel lang wilde blijven schrijven.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief