Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Taylor verzet zich tegen 'duivelse leugen'

14 jul 09

Voor het eerst heeft een voormalig staatshoofd onder ede in zijn eigen strafzaak getuigd voor een internationaal hof. Ex-president Charles Taylor van Liberia
ontkende vandaag steun te hebben verleend aan de Sierra Leoonse militie RUF in ruil voor bloeddiamanten.


Betrouwbaar
"Ik kreeg nooit diamanten", aldus Taylor voor het Speciaal Hof voor Sierra Leone in Den Haag. Wie het tegendeel beweert, vertelt een "duivelse leugen", stelde de voormalige president. Volgens hem zijn de getuigen van de aanklagers niet betrouwbaar, ze "liegen en liegen en liegen".

Rebel
De 61-jarige Taylor gaf toe dat hij eind jaren negentig, toen de oorlog in Sierra Leone uit de hand liep, contacten had met het RUF. Volgens hem was dat om te bemiddelen, op verzoek van zijn collega-presidenten van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas). De regionale leiders zouden gebruik hebben willen maken van Taylor's ervaring als voormalige rebel. Taylor vocht in de Liberiaanse burgeroorlog met een eigen beweging, voordat hij in 1997 president werd.

Kindsoldaten
Volgens de aanklagers van het hof is Taylor schuldig aan betrokkenheid bij misdaden in buurland Sierra Leone, zoals moord, verkrachting, het terroriseren van de bevolking, het ronselen en inzetten van kindsoldaten, slavernij en plundering.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief