Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Weerstand tegen invriezen eicellen

16 jul 09

In politiek Den Haag bestaat veel weerstand tegen de plannen van het AMC in Amsterdam om eicellen te gaan invriezen van alleenstaande vrouwen die op latere leeftijd nog moeder willen worden.


Te laat
CDA en ChristenUnie zijn tegen. En ook de PvdA is niet bij voorbat voor. Alle drie regeringspartijen willen opheldering van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid).

Vrouwen zonder partner maar met een kinderwens kunnen vanaf volgend jaar eicellen of een deel van de eierstok laten invriezen in het AMC in Amsterdam om te voorkomen dat ze anders te laat zijn

Emancipatie
Wanneer de vrouwen later alsnog aan kinderen willen beginnen, kunnen de ingevroren weefsels weer worden gebruikt. De techniek is niet nieuw, maar het AMC wil het invriezen breder inzetten. Het hospitaal denkt aan vrouwen van rond de 35 jaar van wie de vruchtbaarheid langzaam ten einde loopt. "De vruchtbaarheid van
vrouwen is korter dan die van mannen. Hiermee werken we mee aan emancipatie," zegt professor Fulco van der Veen van het AMC.

Steriel
Het invriezen van eicellen gebeurt nu af en toe als bij IVF-behandelingen het zaad van de man niet in orde blijkt. Het invriezen van een stukje eierstok, dat als het wordt teruggezet weer eicellen produceert, is in gebruik bij de behandeling van vrouwen met kanker die daardoor steriel worden. Vandaag publiceert het weekblad Vrij Nederland hier over.

50 Jaar
De eicellen kunnen ingevroren blijven tot de vrouwen een partner hebben gevonden met wie ze kinderen willen. Als leeftijdsgrens hanteert het AMC daarvoor 50 jaar. De maximale leeftijd van vrouwen die ze in behandeling nemen, zal rond de 40 jaar liggen, afhankelijk van de eicelvoorraad van de vrouw. Behalve het AMC wil ook een commerciele partij een soortgelijke kliniek openen in Nederland.

Oudste moeders
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, ligt nergens hoger dan in Nederland, op 29,8 jaar. Met het verstrijken van de jaren neemt ook de vruchtbaarheid sterk af.

De wet
Volgens de huidige wetgeving is het invriezen van eicellen toegestaan. Daarbij wordt niet gekeken naar de motieven van vrouwen. Het maakt dus niet uit of een vrouw dit wil omdat ze door bijvoorbeeld kanker onvruchtbaar dreigt te worden, of omdat haar vruchtbaarheid afneemt vanwege haar leeftijd.

Tegen
Voorlopig is alleen D66 enthousiast over het plan. Het CDA is fel gekant tegen het invriezen van eicellen om ooit te gebruiken voor zwangerschappen. CDA-Tweede Kamerlid Janneke Schermers spreekt van ‘wensgeneeskunde die niet wenselijk is’.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief