Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachte AIVD-medewerkster ontkent

25 jul 09

De AIVD-medewerkster die op 18 juni 2009 werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het lekken van geheime informatie, ontkent haar betrokkenheid. De lekkage waarvan de 39-jarige vrouw wordt verdacht, leidde tot publicaties in De Telegraaf.


Onderzoek
De vrouw werd samen met haar partner, een oud-medewerker van de AIVD, aangehouden. Ook Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf is verdachte in
deze zaak. Het lekken, in bezit hebben en verspreiden van staatsgeheimen is verboden.

Inval
De verdachten zijn door de AIVD aangewezen, op basis van een intern onderzoek naar aanleiding van het artikel 'AIVD faalde rond Irak'. Toen Van der Graaf weigerde de geheime stukken terug te geven, is in haar huis een inval gedaan. Daarbij nam de AIVD spullen in beslag, waaronder waarschijnlijk de geheime documenten.

Onschuldig?
Maar volgens advocaat H. van Kregten heeft de AIVD-medewerkster geen staatsgeheimegegevens gelekt, verkocht, of mee naar huis genomen. Zaterdag zegt hij in het Algemeen Dagblad dat dit ook niet blijkt uit de informatie die hij tot nu toe van het Openbaar Ministerie heeft gekregen. De vrouw en haar partner zijn nog steeds in voorarrest.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief