Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vaccins Mexicaanse griep eind oktober beschikbaar

28 jul 09

Nederland bereidt zich voor op de verspreiding van het Mexicaanse griepvirus. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de eerste vaccins tegen de ziekte eind oktober beschikbaar zijn.


Prik
Medisch personeel zal waarschijnlijk als eerste een prik krijgen, om de zorg in ziekenhuizen niet in het gedrang te laten komen. Maar uit een poll van de nieuwssite www.nursing.nl blijkt dat een kwart van de verpleegkundigen niet wil worden ingeënt.

Onderschatting

De beroepsvereniging voor verpleegkundigen V&VN is geschrokken van het bericht dat een kwart van de verpleegkundigen zich niet wil laten vaccineren. Volgens V&VN onderschatten verpleegkundigen de noodzaak van een vaccinatie.

'Niet aan het bed'
Ook viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus MC vindt het onverstandig als verpleegkundigen zich niet laten inenten. Volgens hem lopen de patiënten gevaar. "Ik denk dus dat er veel voor te zeggen is om mensen die niet gevaccineerd zijn, uiteindelijk niet aan het bed toe te laten." Aldus Osterhaus.

34 miljoen vaccins
Er zijn 34 miljoen vaccins besteld door de Nederlandse regering, twee voor elke Nederlander. De Zwitserse medicijnenfabrikant Novartis, een van de producenten van het vaccin, verwacht binnenkort het vaccin op mensen te kunnen testen.

Noodprocedure
Normaal duurt het minstens tien jaar voordat een fabrikant een nieuw medicijn of vaccin op de markt kan brengen. Voor het vaccin tegen de Mexicaanse griep wordt een versnelde noodprocedure gevolgd, die nog steeds is voorzien van wettelijke veiligheids- en kwaliteitseisen.

Studenten
Ook de studentensteden in Nederland nemen maatregelen om de verspreiding van Mexicaanse griep tijdens de introductieweken te voorkomen. Er is contact met de GG&GD en medewerkers op EHBO-posten zijn extra alert op griepverschijnselen. In Amsterdam komen er tijdens de introductieweek extra mogelijkheden om de handen te wassen.

Besmettingen

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in Nederland tot nu 364 mensen besmet met het virus. De meeste patiënten hebben het virus in het buitenland opgelopen. 93 mensen hebben de griep in Nederland gekregen. Volgens het RIVM verspreidt de ziekte zich in Nederland tot nu toe relatief langzaam.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief