Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste gewonden ongeluk Spanje thuis

31 jul 09

Busongeluk in Spanje - foto 2

De eerste zestien passagiers die lichtgewond raakten bij het busongeluk in het noordoosten van Spanje zijn terug in Nederland. De zes Nederlanders die zijn omgekomen, zijn geïdentificeerd.

Ziekenhuis
Voor de overige gewonden wordt nog onderzocht wanneer hun conditie het toelaat om naar huis te gaan. Volgens de alarmcentrale liggen er nog altijd 19 mensen in het ziekenhuis, waarvan enkelen er zeer slecht aan toe zijn.

Duizend telefoontjes

Het ongeluk heeft voor veel onrust gezorgd onder betrokkenen. Bij de alarmdienst SOS International kwamen tot zaterdagmorgen ongeveer duizend telefoontjes binnen van bezorgde familieleden en kennissen. SOS International stuurde drie teams met hulpverleners naar de plaats van het ongeval.

Het ongeluk
Het ongeval gebeurde vrijdag om dertien minuten over elf op tolweg C-32 ter hoogte van het dorp San Pol de Mar, tussen Barcelona en de badplaats Lloret de Mar.


Grotere kaart weergeven

Excursie
De bus met 65 passagiers, op de chauffeur na allemaal Nederlanders, was op de terugreis van een excursie naar Barcelona en op weg naar Blanes en Lloret de Mar. De meeste Nederlanders die in de bus zaten, hadden hun vakantie geboekt bij een van de merken van het Rotterdamse bedrijf Sundio Group: Sunweb, Jiba en Evenements Reizen.

Gekanteld
Bij het verlaten van de snelweg raakte het voertuig van de weg en kantelde. Bij het ongeval waren ook een vrachtwagen en twee personenauto's betrokken. Uit een blaastest van de politie bleek dat de chauffeur niet gedronken had. Behalve de doden raakten 42 mensen licht- tot zwaargewond. Zij zijn overgebracht naar ziekenhuizen in onder meer Calella, Mataró, Badalona en Gerona.

Bocht
Het busongeluk heeft plaatsgevonden in de scherpste bocht van de oostelijke kustregio Maresme. Op de afslag van de C-32 ter hoogte van het dorp San Pol de Mar geldt een adviessnelheid van 40 kilometer per uur.

Veilig
De bus was voor de excursie ingehuurd bij de Spaanse busonderneming Plenacosta. Het voertuig is twee jaar oud en zou voldoen aan alle veiligheidseisen. De Spaanse chauffeur van de bus had al zestien jaar ervaring. Hij had negentien uur gerust voor hij aan de rit begon en kende de route, aldus een woordvoerder van busonderneming Plenacosta.

Gordel
Veel mensen in de verongelukte bus hadden geen gordel om. Volgens een woordvoerder van busonderneming Plenacosta waren dat vooral jongeren. "De mensen die wel een gordel om hadden, hebben vrijwel geen verwondingen opgelopen", aldus de zegsman.

Bekijk hier beelden van de hulpverlening

Informatienummer
De bij het ongeval betrokken organisaties hebben een informatienummer voor het publiek geopend: 0800-0990099.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief