Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste griepdode in Nederland

4 aug 09

In Nederland is een 17-jarige jongen overleden aan de Mexicaanse griep. De tiener was al ernstig ziek toen hij de griep erbij kreeg. Hij overleed maandagnacht. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).


Nieuwe Influenza A
Het gaat om een tiener met 'zeer ernstig onderliggend lijden'. Hij is de eerste persoon die in Nederland is overleden als gevolg van de Nieuwe Influenza A (H1N1). In Nederland is vanaf april bij 663 personen de diagnose Nieuwe Influenza A (H1N1) bevestigd. Daarvan zijn in totaal 9 personen in het ziekenhuis opgenomen. Een deel hiervan is inmiddels weer ontslagen.

Resistent

Vandaag maakte Amerikaanse gezondheidsdiensten ook bekend een mutatie van de Mexicaanse griep te hebben aangetroffen, die resistent is voor de virusremmer Tamiflu. Een aantal patiënten op de grens tussen Mexico en de VS, waar het H1N1-virus ook voor het eerst opdook, reageerde niet op de medicijnen.

Eerste nies
Volgens de regionale gezondheidsorganisatie PAHO wordt de resistentie veroorzaakt door een teveel gebruik van Tamiflu."In de VS moet Tamiflu worden voorgeschreven door een arts. Maar in Mexico en Canada is het vrij verkrijgbaar en wordt het ingenomen bij de eerste nies. Als het dan echt nodig is, werkt het niet meer", aldus een woordvoerder van PAHO.

Mutatie
Het griepvirus staat erom bekend snel te muteren. Dat is vooral vervelend voor de makers van een vaccin tegen het virus, omdat de werking daarvan kan verminderen als het virus zich aanpast.

34 miljoen vaccins
Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de eerste vaccins tegen de ziekte eind oktober beschikbaar zijn. Er zijn 34 miljoen vaccins besteld door de Nederlandse regering, twee voor elke Nederlander. De Zwitserse medicijnenfabrikant Novartis, een van de producenten van het vaccin, verwacht binnenkort het vaccin op mensen te kunnen testen.

Noodprocedure
Normaal duurt het minstens tien jaar voordat een fabrikant een nieuw medicijn of vaccin op de markt kan brengen. Voor het vaccin tegen de Mexicaanse griep wordt een versnelde noodprocedure gevolgd, die nog steeds is voorzien van wettelijke veiligheids- en kwaliteitseisen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief