Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brand in Belgisch rusthuis: negen doden

7 aug 09

Gisteravond heeft een brand in een rusthuis in het Belgische Melle, in de buurt van Gent, negen levens geëist.  De zeven vrouwen en twee mannen kwamen door verstikking om het leven.


Dikke rookwolken

In het tehuis wonen ongeveer negentig bejaarden, van wie een deel zwaar hulpbehoevend of dement is. De brand ontstond donderdagavond rond acht uur, vermoedelijk door een probleem met een elektrisch apparaat. Een matras vatte vlam en zette één kamer in lichterlaaie. Omdat de deur van die kamer openstond, konden dikke rookwolken zich door het gebouw verspreiden.

Levensgevaar
Aanvankelijk verkeerden drie personen in levensgevaar. Burgemeester Dirk De Maeseneer van Melle zei vrijdagmorgen dat de toestand van twee personen zodanig is verbeterd, dat niet meer voor hun leven hoeft te worden gevreesd. Verder raakten twee ambulancemedewerkers en twee brandweermannen raakten wel gewond, maar ook zij zijn niet in levensgevaar.

Rampenplan
Dertig dementerende bewoners zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar hadden geen verwondingen opgelopen. Een deel van de bewoners van het rusthuis is ondergebracht in een sporthal in de omgeving. De autoriteiten hebben een rampenplan in werking gezet.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief