Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jackpot valt op eenvijfde staatslot

10 aug 09

De jackpot van de Staatsloterij - in totaal 27,5 miljoen euro - is gevallen op eenvijfde lot. De winnaar, waarvan het lotnummer is verkocht bij een verkooppunt in de provincie Utrecht, is 5,5 miljoen euro rijker. Hoe als winnaar om te gaan met de plotselinge rijkdom?


Niet over de balk
Voor degene die de miljoenen gaan winnen, hebben financieel adviseurs een belangrijk advies: smijt het geld niet over de balk. De Staatsloterij verwijst prijswinnaars daarom ook door voor financiële begeleiding, onder meer naar Van Lanschot Bankiers. Etienne te Brake van Van Lanschot in Het Parool: ''Wij vertellen hun hoe om te gaan met plotselinge rijkdom. Belangrijkste tip: stop niet meteen je hele vermogen in aandelen. Zet het eerst vast, zorg dat het rendeert, en denk vervolgens goed na wat je ermee wilt.''  De bank adviseert daarnaast om, in goede en slechte tijden, de miljoenen te spreiden.

Wed nooit op één paard
Ook Henk van Elst van de branchevereniging van onafhankelijke financieel adviseurs NBVA begeleidt regelmatig prijswinnaars. Naast beleggingen kan volgens hem een deel worden gespaard en een deel in vastgoed worden gestopt. ''Wed in elk geval nooit op één paard.'' Aldus van Elst in het Parool.

Anomiem
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Postcodeloterij blijven de winnaars van de Staatsloterij anoniem. In 2005 eiste Helène de Gier nog een schadevergoeding van de Postcodeloterij vanwege 'psychische schade'. De prijs viel in haar straat, maar ze had zelf geen lot. De Gier kreeg uiteindelijk geen schadevergoeding.

Jackpot
Het resterende bedrag van 22 miljoen schuift door naar de trekking van volgende maand. Dan zal de Jackpot van 27,5 miljoen weer gegarandeerd vallen. De jackpot in de Staatsloterij valt gegarandeerd, omdat hij de maximale hoogte heeft bereikt. 8,6 miljoen loten van de Staatsloterij deden vanavond mee voor de gegarandeerde jackpot van 27,5 miljoen euro.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief