Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Honorair Consul: 'Suu Kyi moet vrij'

11 aug 09

De enige diplomatieke vertegenwoordiger van Myanmar (Birma) in Nederland, Honorair Consul Herman Stevens, wil dat Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi wordt vrijgelaten. Maar de VN Veiligheidsraad is verdeeld over de kwestie.


Lagere straf
In NOVA zegt Stevens dat hij bij de machthebbers van het land gaat pleiten voor gratie. Stevens noemt Suu Kyi een ''uitermate intelligente vrouw'' en zegt dat het ''jammer" is als zij volgend jaar niet aan de verkiezingen zou kunnen meedoen. In NOVA onthult Stevens dat hij de afgelopen maanden achter de schermen verschillende keren heeft aangedrongen op een lagere straf dan de vijf jaar die tegen Suu Kyi was geëist. Hierover heeft hij ondermeer op Schiphol een lang gesprek gevoerd met een Birmese minister die daar op doorreis was.

Inspanningen
Het feit dat Suu Kyi uiteindelijk geen celstraf heeft gekregen maar huisarrest, ziet hij als direct gevolg van zijn inspanningen. Desalniettemin vindt hij de straf van 18 maanden huisarrest ook “erg vervelend”.

Veto
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vergaderd over een Amerikaans voorstel om het vonnis te veroordelen, maar kon het niet eens worden over de definitieve tekst. De delegaties van onder andere China en Rusland, willen eerst overleggen met de eigen regering. China, een belangrijke handelspartner van Birma, is altijd tegen een harde veroordeling geweest. Het land beschikt in de Veiligheidsraad over het vetorecht.

Sancties
De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben het vonnis scherp bekritiseerd. EU-voorzitter Zweden kondigde aan dat het regime in Birma extra sancties kan verwachten. De Veiligheidsraad praat vandaag verder over de kwestie.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief