Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Flinke stijging van besmettingen Q-koorts

12 aug 09

Het aantal gevallen van Q-koorts is sinds 2007 in Nederland drastisch gestegen. Dit jaar zijn tot nu toe in totaal 2026 gevallen gemeld. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag bekend.


Af en toe
"Q-koorts kwam in Nederland voor 2007 slechts af en toe voor. Jaarlijks werden gemiddeld vijftien mensen met deze ziekte gemeld", meldt het RIVM. Sinds 2007 is het aantal meldingen echter flink gestegen.

Uitbraak
Q-koorts stak in dat jaar voor het eerst de kop op in het Brabantse Herpen, waarop een uitbraak volgde van ongeveer 190 ziektegevallen. "In 2008 waren dat er ongeveer duizend in een groter gebied in Noord-Brabant en Zuid-Gelderland." Aldus het RIVM.

Maatregelen
Vorig jaar nam minister Verburg (Landbouw) al maatregelen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Zo werd er onder meer een meldingsplicht voor boeren met besmette stallen afgekondigd.

Dier op mens

Q-koorts is een griepachtige ziekte, die van dier op mens kan worden overgedragen. In ernstige gevallen kunnen mensen longontsteking oplopen. Volgens het ministerie van Landbouw houdt de ziekte vooral huis bij melkgeiten- en melkschapenhouders.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief