Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland blijft in recessie

13 aug 09

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal verder gekrompen. De krimp bedroeg 0,9 procent in vergelijking met het kwartaal ervoor. Vergeleken met een jaar eerder bedroeg de teruggang 5,1 procent.


De economie krimpt nu voor het vijfde kwartaal op rij. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendgemaakt. Maar de economische vooruitzichten zijn iets minder somber dan eerder dit jaar.

Banen
De investeringen liepen het sterkst terug. Maar ook de export was meer dan tien procent lager dan een jaar geleden. Huishoudens gaven minder uit. De overheidsbestedingen namen als enige wel toe. Het aantal banen was ruim 90.000 lager dan een jaar geleden en, na correctie voor seizoeninvloeden, ook fors lager dan in het eerste kwartaal.

Groei
De economieën van Duitsland en Frankrijk lieten in het tweede kwartaal juist een groei zien. De Duitse groei kwam uit op 0,3 procent. De onverwachte economische groei is onder meer te danken aan hogere uitgaven van de overheid en bouwinvesteringen. De Franse economie is 0,3 procent gegroeid, aldus minister Christine Lagarde van Financiën bekend.

Dominee Gremdaat over de crisis

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief