Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Omstreden Tariq Ramadan ontslagen

18 aug 09

Tariq Ramadan

Moslimfilosoof Tariq Ramadan heeft volgens het Rotterdamse stadsbestuur zijn geloofwaardigheid als integratieadviseur verloren.

Het bestuur verbreekt de banden met Ramadan die zich niet neer legt bij de contractontbinding. Hij begint tegen Rotterdam een juridische procedure.

Teheran
Tariq Ramadan moet het veld ruimen en mag niet langer werken bij de gemeente en ook niet bij de Erasmus Universiteit, waar hij een gasthoogleraarschap burgerschap en identiteit vervulde. De Egyptisch-Zwitserse hoogleraar Ramadan (46) was sinds twee jaar als integratieadviseur verbonden aan de gemeente Rotterdam. De reden van de breuk is dat Ramadan wekelijks een discussieprogramma presenteert op de Iraanse zender Press TV, die wordt gefinancierd door het omstreden regime in Teheran.


Berispt
De website Science Guide, die de werkzaamheden van Ramadan aan het licht bracht, stelt dat Press TV in Jordanië niet meer mag uitzenden en ook zijn licentie als medium is kwijtgeraakt. In het verleden heeft de Britse mediaraad het station berispt wegens overmatige eenzijdigheid in anti-Israëlische berichtgeving.

Dialoog
Ramadan werd twee jaar geleden aangesteld om de dialoog tussen moslims en autochtonen te bevorderen. Behalve adviseur was Ramadan ook gasthoogleraar burgerschap en identiteit aan de Erasmus Universiteit.

Handel
Ramadan ontkent in NRC Handelsblad dat hij het Iraanse regime steunt. Volgens hem drijft de Nederlandse regering ook handel met Iran, dus hij begrijpt niet waarom zou hij geen medewerking zou mogen verlenen aan een televisieprogramma. Maar volgens critici is hij een fundamentalist, die geen afstand neemt van het islamitisch terrorisme. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken verdenkt hem ook van het ondersteunen van terroristische organisaties en weigert hem daarom de toegang tot het land.

Protest
Eerder dit jaar zou Ramadan discriminerende uitspraken hebben gedaan over vrouwen en homoseksuelen. Naveel discussie in de gemeenteraad mocht Ramadan toch aanblijven als integratie-adviseur. De VVD stapte toen uit het College uit protest tegen zijn aanblijven.

In NOVA vanavond een gesprek met Tariq Ramadan.

Lees ook de verklaring van Tariq Ramadan op de website Science Guide.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief