Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karzai noemt Afghaanse verkiezingen succes

20 aug 09

Tientallen aanslagen hebben de verkiezingen donderdag in Afghanistan overschaduwd. Toch noemde de Afghaanse president Hamid Karzai de stembusgang een succes.


Eerste stembusgang
Ongeveer 300.000 militairen, agenten en andere beveiligers waren ingezet om de verkiezingen in de islamitische republiek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het was de eerste stembusgang in tientallen jaren die de Afghaanse autoriteiten zelf hadden georganiseerd. Het was donderdagavond nog onduidelijk hoe hoog de
opkomst was.

Taliban
Volgens Karzai, die hoopt te worden herkozen, werden 73 aanslagen en aanvallen gepleegd in vijftien van de 34 provincies. De Afghaanse minister van Defensie Abdul Rahim Wardak sprak echter van 135 aanvallen. Zes zelfmoordaanslagen zouden zijn verijdeld. Met name de radicaalislamitische Talibanopstandelingen hadden aangekondigd de verkiezingen te verstoren. Zij dreigden zelfs kiezers te verminken en te doden.

Doden
Het aantal geweldsincidenten lag veel hoger dan op een normale dag. De Canadese NAVO-generaal Eric Tremblay had eerder deze week nog gezegd dat het aantal aanslagen per dag in de aanloop naar de verkiezingen was opgelopen van 32 naar 48. De berichten over het aantal doden lopen eveneens zeer uiteen. Volgens een politiechef in de noordelijke provincie Baghlan zijn meer dan twintig opstandelingen gedood toen ze een plaats bestormden. Het hoofd van de regionale inlichtingendienst hield het echter op acht dode rebellen. Elders in het land vielen volgens de autoriteiten dertig doden, onder wie negen burgers. Vier mensen zouden een zelfmoordaanslag hebben gepleegd.

Bemoedigend
De onduidelijkheid werd nog vergroot doordat media op de verkiezingsdag niet mochten berichten over het geweld. De regering wilde daarmee voorkomen dat kiezers zouden worden afgeschrikt. Volgens de NAVO, die in Afghanistan een internationale troepenmacht leidt, zijn de verkiezingen vanuit veiligheidsoogpunt "veel beter dan verwacht" verlopen. Voor de secretaris-generaal van de NAVO, de Deen Anders Fogh Rasmussen, was het geweld geen verrassing: "We wisten van tevoren dat de vijanden van Afghanistan zouden proberen de weg naar de verkiezingen te versperren met een reeks terreuraanslagen." Eerder op de dag had hij het bemoedigend genoemd dat meer stembureaus waren geopend dan verwacht. "Dit toont duidelijk dat de Afghaanse bevolking democratie wil, vrijheid
wil en terrorisme verwerpt".

Stembureaus
De inwoners van de zuidelijke provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen zijn gelegerd, hebben zich niet bang laten maken door de Taliban. Volgens de commandant van de Nederlandse militairen in Afghanistan, brigadegeneraal Marc van Uhm, schoten Taliban ook donderdag raketten en mortieren af. Maar geen van de projectielen richtte enige schade aan. Alle stembureaus in Uruzgan zijn de hele dag opengebleven, aldus de commandant.

Uitslag
De eerste voorlopige uitslagen van de presidentsverkiezingen worden waarschijnlijk in het weekeinde bekend. Zittend president Hamid Karzai geldt als de grote favoriet.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief