Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Antibontdemonstratie Maastricht mag doorgaan

21 aug 09

De dierenbevrijdingsorganisatie Respect voor Dieren mag actie voeren tegen achttien bontwinkels in Maastricht. Dat heeft de rechtbank in Maastricht bepaald in een kort geding, dat de actiegroep had aangespannen tegen de gemeente Maastricht.

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht had de anti-bontdemonstratie verboden. Tien winkeliers in Maastricht voelen zich bedreigd en geïntimideerd door brieven van de dierenactivisten.

Dierenleed
Respect voor Dieren wil met spandoeken, flyers en fotoborden voor de winkels protesteren tegen het dierenleed dat de verkoop van bont zou veroorzaken. Burgemeester Leers kan volgens de rechtbank niet aantonen dat er wanordelijkheden ontstaan zo ernstig, dat de demonstratie bij voorbaat verboden zou moeten worden. Bovendien komen er niet meer dan hooguit dertig activisten demonstreren. En ten slotte kan de burgemeester niet aantonen dat winkeliers zich daadwerkelijk bedreigd zouden voelen, aldus de rechtbank.

Contract
Actievoeders bezochten afgelopen tijd al winkeliers en legden hen een ‘contract’ voor. ‘Indien u dit contract ondertekent zullen wij vermelding doen dat uw winkel geen bont meer verkoopt en zullen er dan ook verder geen anti-bontacties plaatsvinden bij uw winkel door Respect voor Dieren’, aldus de tekst.

'Geen bedreiging'
Winkeliers die niet tekenen kunnen rekenen ‘op een speciale campagne om ervoor te zorgen dat uw winkel bontvrij gaat’. De activisten hebben ook al controlebezoeken gebracht. Daarbij zouden dreigementen zijn geuit. Respect voor Dieren ontkent in dagblad De Limburger dat het gaat om een bedreiging, maar zo wordt het wel opgevat door de winkeliers. Volgens de gemeente is de veiligheid van het winkelend publiek niet te garanderen. Maastricht vreest opstoppingen en paniek onder de bezoekers.

Science Link
Na ernstige bedreigingen aan zijn adres trok de Limburgse projectontwikkelaar Van der Looy zich terug als medefinancier van het bedrijvenpark Science Link in Venray, een laboratoriumpark voor de farmacie en voedingsmiddelenindustrie waar waarschijnlijk dierproeven gedaan zouden worden. Ook betrokken ambtenaren en gemeentebestuurders werden bedreigd.

Bekijk hier eerdere NOVA-reportages over dierenactivisme (ook in de rechter kolom)

Dierenactivisten steeds agressiever
Werkt Britse aanpak dierenactvisme?
Bedrijven zwichten voor dierenactivisten
Venray trekt stekker uit Science Link
Radicale actievoerders slaan toe
'Vegan Streaker' verdacht van brandstichting

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief